post thumbnail

Wat mag ik drinken als ik wil afvallen?

- Voeding

Wat mag ik drinken als ik wil afvallen?

Deze blog is het allesomvattende antwoord over wat je mag drinken als je wil afvallen.

En het mooiste is dat je je favoriete calorierijke dranken echt niet aan de kant hoeft te zetten. Volg net als Marlies en dit succesverhaal de richtlijnen uit deze blog en jij leert precies hoe je dat wat je drinkt overdag kan afstemmen op je leefstijl, voorkeur, smaken en fysieke doelen.

‘Ik mag niks lekkers meer drinken!’

Ken je dat gevoel? Dat gevoel dat je niks lekkers meer mag wanneer je wil afvallen.

Alles draait dan zogenaamd om water, thee, zwarte koffie en af en toe een light frisdrank, als je geluk hebt.

Ergens klopt het natuurlijk dat het goed is om niet te veel calorierijke dranken te nemen, omdat ze over het algemeen weinig verzadiging geven (een vol gevoel) en daardoor sneller honger krijgt en je calorieën snel optellen.

Toch kan je gerust van een drankje genieten, als je het maar bewust doet.

De 3 categorieën voor drinken als je wil afvallen

Je kan drinken onderverdelen in grofweg 3 categorieën, om zo een simpele structuur in alles wat je dagelijks drinkt te krijgen, niks te hoeven laten staan en toch te kunnen afvallen.

Categorie 1: Drink zoveel mogelijk van dit

Water, thee en koffie (in beperkte mate) zonder suiker en/of melk toegevoegd zijn uiteraard de beste keuzes. Ondanks dat je niet alles wil uitsluiten op het gebied van drinken als je wil afvallen, hebben deze 3 wel prioriteit.

Water is nodig voor vrijwel ieder proces in je lichaam. Het verzadigd, geeft energie, helpt met het transporteren van voedingsstoffen, afvoeren van afvalstoffen, ontgiften van je lichaam, en nog veel meer. Geen enkele drank gaat je meer opleveren dan water.

Koffie, of met cafeïne verrijkte thee, zou ik idealiter beperken tot 2-4 consumpties per dag. Koffie en met cafeïne verrijkte thee kunnen gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, mits je er niet te veel van drinkt.

Categorie 2: Drink beperkte hoeveelheid van dit (2-3 glazen per dag)

Gezoet water, light frisdranken, drinkzuivel, (verse) fruitsappen, koffie/thee die licht gezoet zijn.

Het belangrijkste aspect van deze categorie is dat deze dranken allemaal calorieën bevatten. Over het algemeen niet zoveel als dat wat we in categorie 3 gaan terugvinden, maar toch zijn het wel calorieën die over het algemeen weinig verzadigen.

Drinkzuivel zoals melk en verse fruitsappen bevatten gezonde voedingsstoffen die je gezondheid ten goede kunnen komen, maar het blijft een feit dat ze niet echt een vol gevoel geven vergeleken met wanneer je dezelfde calorieën in een vaste maaltijd zou nemen. Daarom is het prima om te drinken, maar beperk het tot enkele glazen per dag.

Light frisdrank bevat over het algemeen geen tot nauwelijks calorieën, wat het geen ‘dikmaker’ maakt. Toch heeft het niet dezelfde unieke werking op je lichaam als water, waardoor het niet in dezelfde categorie staat.

Categorie 3: Drink zo min mogelijk van dit (1-2 glazen per dag)

In deze categorie vallen dranken zoals gezoete frisdrank, alcoholische dranken, energiedrankjes, koffie/thee die flink gezoet zijn, onnatuurlijke vruchtensappen, chocolademelk en milkshakes.

Deze dranken voegen weinig toe aan je gezondheid. Ze zijn rijk aan calorieën, hebben weinig voedingsstoffen en zitten vol met geraffineerde suikers.

Nu horen deze dingen wel ‘bij het leven’, waardoor je ze niet compleet wil uitsluiten. Het is prima om ervan te genieten op zijn tijd, maar er moet balans zijn. Door de hoeveelheid te beperken tot 1-2 glazen per dag (of minder), zal de impact minimaal zijn en bij een gezond voedingspatroon weinig schade aanrichten.

Calorieën blijven heilig

Uiteraard blijft je totale dagelijkse calorie inname heilig. Zorg dat je aan het einde van de dag nooit over de hoeveelheid heen gaat die je nodig hebt om je doel te bereiken. Binnen je ‘caloriebudget’ kan je prima de richtlijnen aanhouden die we je in deze blog gegeven hebben.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden