post thumbnail

Waarom slechte voeding niet bestaat

- Voeding

Je bent op dieet. Producten met veel vet, koolhydraten en suiker zijn dus verboden. Je zoete guilty pleasure verban je naar de no-go zone. Ieder biertje of wijntje is er een te veel. Zie jij dit als de juiste strategie? Kijk dan nog maar eens goed. Naar deze blog bijvoorbeeld.

Hier schijnen we licht op een nieuw perspectief. Eén die je leidt naar lange-termijnsucces.

Spoiler: je guilty pleasure is ook uitgenodigd op je feestje.

 

Goed of slecht is een perceptie van het individu

Groenten zijn goed. Snoep is slecht. Het is een zwart-wit schets, maar helaas is dit vaak hoe velen voeding categoriseren. Maar wie bepaalt eigenlijk wat goed en slecht is?

Als we even in het filosofische aspect duiken van het fenomeen goed of slecht is het nog een knap lastig verhaal. Het is namelijk een perceptie van het individu, een persoonlijke overtuiging.

Het is gebaseerd op iemands normen en waarden, afkomst, cultuur, enzovoort. Wat jij ziet als slecht, vindt de ander misschien goed. Een bord pasta is voor jou een no-go, in een ontwikkelingsland is het wellicht de redder in nood. Om maar een voorbeeld te noemen.

Dit alles haalt het concept goed of slecht al compleet onderuit. Het bestaat niet. En goede en slechte voeding dus ook niet.

 

Voedzaam en minder voedzaam

Natuurlijk zit er wel degelijk een verschil tussen verschillende voedingssoorten. En van de ene soort profiteert je lichaam meer dan van de andere soort. Maar vervang goed of slecht eens voor de termen voedzaam en minder voedzaam.

Je weet dat je meer voedingsstoffen haalt uit een bord groenten dan een bord friet. Maar dat maakt friet niet meteen slecht. Het maakt friet minder voedzaam dan het bord groenten.

Desondanks beleef je plezier aan dat frietje-mayo, want het is lekker. Van pizza eten met vrienden kun je intens genieten. Dat biertje op vrijdagmiddag vind je heerlijk. Dat zijn ook factoren die meetellen in het afvalproces.

Om maar even licht te schijnen op een andere invalshoek. Pling!

 

Nodig je guilty pleasure uit tijdens het afvallen

Nu het lampje brandt, laten we één misvatting maar meteen uit de wereld helpen: dit betekent niet dat je dieet bestaat uit bier en pizza. Het betekent dat je ruimte incalculeert in je caloriebudget voor je guilty pleasure. Zelfs tijdens het afvallen.

Kan ik echt een biertje drinken tijdens het afvallen? Ja, dat kan.

Dat ene (of tweede) biertje maakt het verschil niet. Als de rest van je voedingspatroon maar op orde is en je gezond eet. Als je niet consistent buiten je caloriebudget bungelt, is er niks aan de hand.

Ruimte bewaren in je totaaldieet voor iets wat je simpelweg lekker vindt, draagt zelfs bij aan je progressie. En aan de consistentie en duurzaamheid van je resultaat. En dan wel om één hele belangrijke reden…

 

De magie van onbereikbaarheid

Stel, je wilt iets heel graag. Denk aan een onbetaalbare jas, denk aan een onbereikbare liefde. Wat is een factor die de aantrekkingskracht vergroot? De onbereikbaarheid. Het niet mogen of niet kunnen.

Zo werkt het ook met voeding. De onbereikbaarheid maakt dat jij het object, de persoon, de snacks ophemelt tot het achtste wereldwonder. Eten bestempelen als slecht is dus contraproductief. Het maakt eten onweerstaanbaar. Wanneer je dus een keer uit de bocht vliegt, crash je harder dan Max Verstappen in een straaljager tegen de Mount Everest.

 

Dit crashpatroon kent vier stappen

  1. Vol motivatie starten aan een nieuw dieet met heftige restricties.
  2. Een periode van restrictief eten; voor een stuk pizza of een frietje is geen plek.
  3. Kortetermijnsucces behalen; in een korte tijd een flink aantal kilo’s afvallen.
  4. Als een katapult terugveren in de snackkast en daarmee in de put van oude patronen vallen.

Herkenbaar?

Zodra je een keer in de vangrails belandt, voelt het als falen; alsof de weg naar succes voor eens en voor altijd is dichtgemetseld met bakstenen. Want, je mag alleen maar goede dingen eten. Eén uitschieter voelt meteen als een fatale misstap.

Je balanceert zo echter op een dun lijntje tussen vallen en slagen. En de meesten halen de overkant niet.

 

Het is dus oké om te eten voor plezier

Het is een factor die bij menig dieet over het hoofd wordt gezien. Behandel je guilty pleasure dus als een goede vriend die je af en toe ziet, waar je plezier mee beleeft. Zo kijk je naar jezelf met een vriendelijke bril op.

Een gezonde relatie met voeding is net zo belangrijk voor je gezondheid als alle wortels ter wereld. Wanneer je dan soms toegeeft aan je zoete zin, is het iets leuks. Je ziet het niet als falen, maar als iets waarvan je een moment geniet. En waar je zonder schuldgevoel op terugkijkt.

Dit is ook progressie. Deze denkwijze brengt je namelijk naar een consistent gezond leven.

Waarin jij je biertje nog steeds drinkt en af en toe pizza bestelt met je vrienden.

Het maakt gezond ineens haalbaar, in plaats van een voorbijgaande quick fix.

 

Je perspectief veranderen

Een betere relatie met voeding opbouwen? Dat is niet altijd even makkelijk. Al helemaal niet als je al jaren door dezelfde bril kijkt. Trek bij ons aan de bel. Wij zijn er voor je om je hierbij te helpen.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden