post thumbnail

Denk jij ook dat de rest altijd beter is dan jij?

- Niet gecategoriseerd

Herken je dat? Dat knagende gevoel als de sportschool overstroomt met fitgirls. Of wanneer die knappe overblijfmoeder in haar strakke sportbroek voorbijloopt.

Wat gaat het ze toch makkelijk af allemaal. En wat heeft zij mooie benen en een strakke buik. Het is alsof je een bananenschil ziet liggen en er toch harder overheen schaatst dan Sven Kramer.

Je wilt het niet, maar het gebeurt toch.

Je vergelijkt jezelf.

Welkom bij de ‘alles is oké’ show

Als we social media en de oppervlakkige kletspraatjes moeten geloven, bestaat de wereld uit regenbogen en zonnestralen. Ons huis komt rechtstreeks uit vtwonen en we gaan allemaal op een eenhoorn naar het werk.

We spelen de hoofdrol in de ‘met mij is alles dik voor elkaar’ show. We posten de geposeerde foto, genomen vanuit de perfecte hoek. Het liefst nog vóór je eerste slok water in de ochtend.

De minpuntjes gummen we weg en we poetsen ons leven op. Maar wat zit daar eigenlijk achter?

 

Voorbij de regenboog

Wanneer het masker afgaat en de strakke sportbroek uit, dan is er één universele uitkomst. Iedereen worstelt op zijn manier met de wereld. Iedereen kijkt in de spiegel en ontmoet daar verbeterpunten, groeimogelijkheden en zelfs tekortkomingen.

Het maakt niet uit hoe opgepompt, afgetraind of fit je bent; iedereen beleeft dit. En met al dat doen alsof, wordt het er ook niet beter op.

Sterker nog – het psychologische effect van deze constant beschikbare schijnperfectie liegt er niet om – we worden er doodongelukkig van. Hoe bescherm je jezelf nou tegen al dit surrealistische vergelijkingsmateriaal? 

Stel je verwachtingen bij

Dat is de eerste stap. Want tenzij je de hele dag in dezelfde pose staat en leeft van lucht, zien de meesten er in de avond al niet meer uit als op de foto in de ochtend. Achter de constante stroom van perfecte plaatjes en praatjes zit vaak een heel verhaal.

Achter die perfect gevormde benen en abs gaan soms urenlange trainingen en allerlei restricties schuil. En – in 99% van de gevallen – zelfs een heel leven dat speciaal is ingericht om er zo uit te zien.

 

Gezond en fit komt in alle soorten en maten

En toch is het vaak juist dít beeld waar we onszelf mee vergelijken. Je werkt daarmee een constante teleurstelling in de hand.

En dat terwijl je er helemaal niet zo uit hoeft te zien om gezond en fit te zijn. Er zijn nogal wat tussenstations waarmee je ook een gezond leven leidt.

Wat als je je streven verschuift van perfect naar goed genoeg? Wat als je jezelf vergelijkt met de jij van gisteren? Als je leert om tevreden te zijn met je best doen, zal alles wat je doet ook vanzelf genoeg zijn.

 

Alles is even niet oké

En dan komt er een moment. Dat iets niet lukt of dat het niet gaat zoals je wilt. Als er onvoorziene dingen op je pad komen zoals een blessure, chronische ziekte of een relatiecrisis.

Ook dat is oké. Even niet oké zijn, hoort bij het leven. Het is goed om je hier bewust van te zijn. Dat je niet stom of raar bent, wanneer het anders loopt dan verwacht. Of als je iets moeilijk vindt. 

Juist in deze dieptepunten groeien we, ontwikkelen we veerkracht. De schoonheid van het leven zit ook in deze momenten.

Stoppen met vergelijken begint met jezelf accepteren. Met de pieken én de dalen.

Leer om niet oké te zijn

Allemaal leuk en aardig. Je worsteling accepteren wanneer het zich voordoet, is nog een hele kluif. We weten het. Gelukkig kun je het leren.

Oké zijn met niet oké zijn, kun je trainen. Doe dit door bijvoorbeeld in je gevoel te duiken als je je vervelend voelt. Waar voel je dit precies? Ga met je gedachten naar de fysieke plek van het gevoel en laat het er zijn.

Gaat iets niet zoals je wilt? Laat het los. Ben je bijvoorbeeld aan het herstellen van een knieblessure en lukken de lunges nog niet? Word dan niet boos op jezelf maar laat het gaan en focus je op wat wel lukt.

 

Succes zit in onzichtbare keuzes

Er is veel onzichtbaar succes in de wereld. Niemand ziet jou om zes uur ‘s ochtends hardlopen, maar jij weet het en je bent er trots op. Dat is succes. De keuze voor spinazie in de supermarkt, die in eerste instantie misschien vanzelfsprekend lijkt. Dat is succes.

Zelfs wanneer de inspanning klein lijkt, is het van onschatbare waarde in het proces. Denken dat een ander beter is, en daarmee ook nog eens je eigen inzet over het hoofd zien, is onnodig lijden.

Groot succes is een opstapeling van consistent kleine stappen zetten naar beter.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden