Je kent ze wel; de snelle beloftes en magische tactieken om je als een speer naar jouw droomlichaam te lanceren. Er zijn er te veel om op te noemen. Driemaal raden? Nog steeds rijst obesitas wereldwijd de pan uit. Toch gek als er zoveel ‘dit-werkt-echt-strategieën’ zijn.
Om maar met de pandeksel in huis te vallen: afvallen is geen quick fix. Er bestaat geen loophole in de wet der geloosde kilo’s. Hier lees je waarom.
Dieethacks zijn de euroknallers van de dieetwereld. Ze bungelen je droomresultaat als een hamburger voor je neus. Even een leuk aanzicht in de spiegel. Even een shot serotonine van kortetermijnsucces. Maar voor wat?
Je hebt geen skills om je resultaat vast te houden. Slechts restricties die gericht zijn op snel resultaat. Na een paar weken ben je weer terug bij af. Het dieet was slechts een set regels die jou vertelt wat je niet moet doen in plaats van handvatten die je steunen in het afvalproces.
Hier tackelen we vijf van deze lege dieethacks.
Veel mensen die achterlopen in de race tegen de kilo’s krijgen te veel van iets binnen. Dit kan in allerlei vormen zijn. Eiwitten, vet of koolhydraten. Maar waarom zetten we alleen koolhydraten in het beklaagdenbankje?
Als je eenmaal begint met het schrappen van koolhydraten, val je in het begin misschien af. Daardoor denk je dat, dat hetgeen is waarvan je te veel binnenkrijgt. Maar zijn dat wel echt de koolhydraten? Nou, nee.
Sterk bewerkte voeding – zoals chips of snoep – is vaak rijk aan koolhydraten. Dat zijn dus de boosdoeners die jij elimineert in jouw anti-koolhydraat-beleid. Maar in deze producten zit vaak ook suiker en vetten en hier komt het… een bom aan calorieën. Daarmee schrap je meteen ook deze spelers van je spelbord. Dat terwijl koolhydraten ook simpelweg een waardevolle bron van energie zijn.
Samen vormen deze elementen dé grote hap uit jouw dagelijkse calorie-inname en is het samenspel van deze elementen de veroorzaker van de kelderende kilo’s. Uiteindelijk draait het om je calorietotaal onder de streep. Niet om de individuele spelers op je spelbord.
In fruit zit suiker, in bonen en peulvruchten vind je veel zetmeel. En daar heb je het gedonder al. Suiker is slecht, van zetmeel zwel je sneller op dan een luchtballon. Als we sommige diëten moeten geloven tenminste. Het is de mispoes waar je snorharen van overeind springen.
In werkelijkheid zijn fruit, groenten en peulvruchten juist verzadigend en hoog in voedingswaarde. Hierdoor zit jij sneller vol en dit zorgt ervoor dat jij minder snel overeet. Het resultaat? Jij valt af. Mic drop. Precies het tegenovergestelde effect als de dieethack beweert.
Daarnaast is voeding met een minimale bewerking – zoals fruit en peulvruchten – ook rijk aan lichaamsessentiële vitaminen en bouwstenen.
Tot slot gaat het dus uiteindelijk om hoeveel calorieën jij binnenkrijgt onder de streep. Te veel van ieder product leidt uiteindelijk naar meer gewicht. Eet jij naast je onbijt, lunch en diner tien avocado’s en vijf bananen op een dag, dan kom jij waarschijnlijk aan.
Eet jij één pizza, twee snickers en de rest van de week gezond? En blijf jij daarmee binnen je caloriebudget? Dan is er niet zoveel aan de hand.
De term ‘niet’ werkt contraproductief. Een universele regel in de wereld van copywriting is het woord ‘niet’ te gebruiken om ervoor te zorgen dat men iets juist wel doet. Je brein verzet zich hier namelijk tegen. Je bepaalt tenslotte zelf wel wat je wel of niet doet. Helemaal mee eens.
Jou vertellen dat je een bamischijf niet mag eten, sleurt jou niet meteen naar de Febo. Dus tot daaraan toe. Maar het wekt verlangen op. Een verlangen dat steeds sterker wordt. Het is als een pijl die je naar achteren trekt in een boog. Op het moment suprême? Schiet je los. Naar de snackmuur van de Febo.
En toch richten dieethacks zich op de dingen die je niet mag eten. Eet geen snoep, geen chocolade, geen frietjes. Dan ben je gelukkig. Maar wie kan er een levenlang zonder chocolade en frietjes of andere guilty pleasures? Niemand.
Eten verbannen naar de no-go-zone maakt een gezond voedingspatroon behouden onmogelijk. Richt je daarom vooral op wat je wél kan eten, zoals meer groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en magere eiwitten. En af en toe een bamischijf.
Mark my words, succes is onderweg.
Wij leven in een wereld waarin alles perfect lijkt. We profileren ons als de crème de la crème op onze socialmediakanalen. Op vriendenweekenden heeft de ene helft net een promotie binnen, de andere helft zojuist Villa Kakelbont gekocht. Soms zien we deze illusie aan voor de realiteit. Struggles blijven namelijk zorgvuldig verborgen voor de buitenwereld. Vervolgens mondt dit uit in een perfectionisme-pandemie en is ons gemiddelde streefbeeld sterrenstof.
Sommige diëten schrijven voor om nooit pasta te eten, geen borrel te drinken en te leven op selderij. Als perfectionisme ten grondslag ligt aan je gedrag, bekijk je deze eisen niet bepaald objectief. De wereld is perfect. Dus moet jij alles ook perfect doen. Maar wat verwacht dit dieet eigenlijk van jou? Hoe haalbaar is het?
Er is geen perfectie nodig om goede resultaten te behalen. Daarnaast veranderen mensen niet van de ene op de andere dag hun gewoonten. Mensen zijn nou eenmaal mensen. Die maken fouten en dat is meer dan oké. Het is normaal.
Het is beter om één dagelijkse gezondheidsgewoonte te oefenen en deze vervolgens uit te breiden. Op deze manier ontwikkel je gezonde eet- en leefgewoonten, die niet afhankelijk zijn van discipline en wilskracht. Gaat dit meteen perfect? Waarschijnlijk niet. Maar accepteer je fouten en weet dat elke uitschieter een waardevol leermoment is.
Dieethacks focussen voornamelijk op eten, terwijl een gezonde levensstijl draait om de combinatie van de juiste voeding en beweging.
Beweging zit al in kleine dingen: het huis stofzuigen, onkruid wieden, met de hond wandelen en spelen met je kinderen. Deze activiteiten zullen je calorieverbranding per uur niet dramatisch maximaliseren, maar inspireren wel naar meer. Meer plezier hebben in bewegen. Voor je het weet, sta je met een stang in je nek in het squatrek. Bij maxfit bijvoorbeeld.
Mensen zijn dus mensen. Die vergeten weleens wat. Hier dus nog een korte samenvatting in bullets. Hopelijk helpen ze jou je mindset te verschuiven en de illusionaire dieethacks voor eens en voor altijd de deur te wijzen.
Wij naaien jou geen oor aan met euroknallers. Meer weten over hoe je succesvol afvalt en dit een levenlang vasthoudt? Laat het ons weten, dan helpen wij je op weg. Inspiratie nodig? Neem dan een kijkje bij onze maxfitters en hun verhalen: zij vielen succesvol af zonder dieethacks. Zo kan het dus ook.
We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.
Aanmelden