post thumbnail

Zo verhelp je je winterdepressie!

- Leefstijl

De dagen worden somberder, het wordt kouder en mensen blijven meer binnen. Zonder aankondiging knalt hij erin, de winterdepressie.

Zo goed als je je tijdens de zomer voelt, zo waardeloos voel je je nu. Je bent veel minder energiek, vrolijk en opgewekt. Best vervelend, toch?

Maar raak vooral niet in paniek, want met dit advies ben jij straks weer helemaal in je nopjes. Nergens voor nodig dus om een veel te dure vakantie naar een warm land te boeken!

1. Beweeg veel!
Ja, ik weet dat je behoorlijk weinig zin hebt om naar buiten te gaan. Maar veel bewegen zorgt voor de aanmaak van dopamine. Dit is een stofje die ervoor zorgt dat jij je goed voelt. Trek de winterjas aan en ga voor die frisse ochtendwandeling! Het moment dat je de deur uitstapt zal je me nog niet dankbaar zijn, maar zodra je eenmaal stevig de pas erin hebt en lekker buiten bent weet ik zeker dat je je stiekem toch wel lekker voelt!

Heb je nou echt geen motivatie om naar buiten te gaan, zorg dan dat je vaker naar de sportschool gaat.

2. Supplementeer met vitamine D
Een vitamine D tekort staat in verband met weinig aanmaak van dopamine. Zonlicht heeft een grote bijdrage bij de aanmaak van vitamine D. De zon is al schaars in Nederland en al helemaal in de winter. Extra vitamine D supplementeren is daarom geen verkeerd idee!

Let wel op dat je een kwalitatief goede vitamine D slikt en niet het potje van €3,- bij de Kruidvat koopt.

3. Eet voldoende gezonde vetten
Gezonde vetten zijn van groot belang voor hoe je je voelt. Helaas hebben vetten de laatste tijd onterecht een slechte naam gekregen. Gezonde vetten vind je onder andere terug in:
– Vette vis (zalm, heilbot)
– Ongezouten en ongebrande noten
– Avocado’s
– Extra vierge olijfolie
– Ongezoete slagroom
– Eierdooiers
– Zaden en pitten
– Visolie
– Ongezouten en grasgevoerde roomboter
– Jonge kazen (geitenkaas, mozzarella, 20+ kaas)

4. Drink dagelijks 2,5-3,5 liter water
Hier blijf ik echt op hameren. Water drinken is van essentieel belang om je goed te voelen en een optimale gezondheid. Met name tijdens koud weer drinken mensen vaak minder. Thee e.d. tellen niet mee voor je 2,5-3,5 liter water per dag!

Tip: zorg dat je altijd een 0,5 liter flesje bij je hebt die je elke twee uur vult en leegdrinkt!

5. Doe leuke dingen!
Deze tip geldt eigenlijk voor altijd. Zorg dat je een paar keer per week, het liefst elke dag, iets doet waar je je echt goed bij voelt! Neem even de tijd voor jezelf en ontspan!

Succes en geniet van de winter!

 

Photo credit: The Odyssey Online

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden