post thumbnail

Zo ga je het beste om met blessures!

- Training

Heb jij wel eens last gehad van een blessure en wil je weten hoe je hier het beste mee om kan gaan om zo snel mogelijk te herstellen? Je leest het in mijn nieuwe blog!

Blessures, ze zijn vaak (helaas) onvermijdbaar als je veel aan sport doet. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je hier het beste mee om kan gaan. En bereid je voor, want wat je in deze  blog gaat lezen zal niet het alledaagse advies zijn!

Doe dit absoluut niet bij een blessure:
1. Ga niet koelen!
Je leest het goed, NIET koelen! Ik zal je uitleggen waarom. Wanneer je een blessure of iets dergelijks oploopt reageert het lichaam vaak met een ontstekingsreactie. Denk hierbij aan het opzwellen van het gebied. Dit is de eerste fase van herstel dat het lichaam zelf in gang zet. De zwelling doet je lichaam niet voor niets, het is voor een goed doel!

De zwelling zorgt er namelijk voor dat er onder andere extra vocht, zuurstof en voedingsstoffen bij de aangedane plek komen. Deze stoffen zijn van essentieel belang voor optimaal herstel! Wanneer je gaat koelen, vernauw je de bloedvaten op die plek en verminder je dus de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen. Dit betekent dat de aangedane plek minder middelen krijgt om te herstellen. Kortom, het duurt dan alleen maar langer!

Het is misschien niet fijn een dikkere enkel of knie, maar je zal er wel sneller en beter van herstellen!

2. Neem geen volledige rust!
Maak alle bewegingen die pijnvrij mogelijk zijn. Als dat je knie 10 graden buigen is, dan mag je dat zo vaak doen als kan. Dit zorgt voor extra bloedstroom naar de aangedane plek en dus een sneller herstel. Hoe langer je stil blijft zitten, hoe langer het duurt voor je herstelt.

Bij blessures waarbij je echt meerdere weken stil moet zitten, kan je lichaam zich zelfs negatief gaan aanpassen. Er ontstaat bijvoorbeeld extra bindweefsel waardoor je lichaam ´vergroeit´ en het erg lastig wordt weer vrij te kunnen bewegen als voorheen.

3. Neem geen ontstekingsremmers!
Onstekingsremmers gaan precies tegen het natuurlijke proces van het lichaam in. Het lichaam maakt de ontsteking niet voor niets. Zoals ik net al zei is de ontsteking van cruciaal belang voor snel herstel! Ontstekingsremmers zorgen er dus alleen maar voor dat je herstel langer duurt. Bij langdurig slikken kan een kleine klacht zelfs jaren lang aanhouden omdat het simpelweg niet kan herstellen!

Wat kan je verder doen voor optimaal herstel?
Zorg dat je basis goed is. Hiermee bedoel ik een voedingspatroon met voldoende eiwitten en gezonde vetten (met name omega-3 vetten!), 3 liter water per dag drinken, onbewerkte producten eten en een goede nachtrust hebben. Je zal merken dat wanneer je dit allemaal toepast je veel sneller van je blessures zal herstellen!

Photo credit: Fysio Smart

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden