post thumbnail

Zijn verzadigde vetten echt vet slecht?

- Voeding

Tijd om weer een grote mythe uit de wereld te helpen. Verzadigde vetten zijn NIET slecht voor je! Mensen die dit nog steeds adviseren zijn naar mijn mening niet helemaal up-to-date met de huidige wetenschap.

Waarom verzadigde vetten niet slecht zijn!
Verzadigde vetten zijn toentertijd zwart gemaakt vanwege de bewering dat ze voor een hoger cholesterol zouden zorgen en daardoor ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Nu is er geen enkel (betrouwbaar) onderzoek te vinden dat dit ook daadwerkelijk bewijst. Daarentegen zijn er de laatste tijd steeds meer onderzoeken die aantonen dat verzadigde vetten niet ongezond zijn!

Ten eerste is er geen betrouwbaar bewijs dat verzadigde vetten je cholesterolspiegels verhogen.

Ten tweede zorgt cholesterol niet voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken.

De reden om bang te zijn voor verzadigde vetten en grotere kans op hart- en vaatziekten is dus echt absurd.

Maar verzadigde vetten worden niet vloeibaar en blijven vast?
Weer zoiets. Verzadigde vetten zouden in vaste vorm blijven in je lichaam en niet vloeibaar worden. Hier ga ik niet eens te veel op in. Als het buiten 37 graden is (vergelijkbaar met je lichaamstemperatuur) mag je eens proberen om een schaaltje met boter buiten te zetten. Volgens mij kan je wel raden wat er met de boter gebeurt!

Waar vind je verzadigde vetten onder andere in?
1. Rood vlees
2. Ongezouten (grasgevoerde) roomboter
3. Volle zuivelproducten
4. Eigeel

 

 

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden