post thumbnail

Zijn aardappelen toch gezond?

- Voeding

Onlangs heb ik nog op Facebook geplaatst dat de zoete aardappel gezonder is dan de normale aardappel, met name vanwege de gezondere koolhydraten die het bevat. Dit was eigenlijk wat tot nu toe altijd uit de onderzoeken naar voren kwam.

WAS!

Het mooie van onderzoek is dat er telkens nieuwe inzichten naar voren komen. Zo bleek uit recent onderzoek dat de normale ´witte´ aardappelen nogal onterecht naar voren is gebracht als ongezonde keuze. Dus ik geef het toe, ook ik zat hier dus naast! Kan het dan zomaar dat aardappelen ineens wel gezond wordt verklaard? Blijkbaar wel. Zo bleek al eerder dat vetten zwaar onterecht als ongezond neer zijn gezet. Vetten zijn van essentieel belang voor een optimale gezondheid en het behalen van je fysieke doelstellingen.

Waarom waren zoete aardappelen altijd zoveel beter?
Het wil niet zeggen dat zoete aardappelen ineens niks meer voorstelt. Dit is nog steeds een prima keuze om te nemen! De reden dat zoete aardappelen echter zo aangeprezen werd, was omdat het ruim 4 keer zoveel vitamine A bevat dan normale aardappelen.

Aardappelen dus toch gezond?
Normale aardappelen werden ook altijd wat slechter weggezet omdat het meer koolhydraten bevat. Dit wil alleen niet per definitie zeggen dat ze slecht zijn. Koolhydraten zijn tegenwoordig dan wel vaak de boosdoener voor veel overtollige vetjes, maar dat is simpelweg omdat veel mensen ze veel te veel eten en ook nog eens de verkeerde koolhydraten.

Aardappelen bevatten namelijk veel zetmeel (vorm van koolhydraten). Deze vorm van zetmeel heeft een positieve werking voor je darmen, zoals vezels.

Daarnaast bevat de normale aardappel evenveel vezels als zoete aardappel en zelfs meer eiwitten, vitamine B3, B6 en B9, magnesium, fosfor, kalium, ijzer en koper.

Hoe kan je aardappelen het beste eten?
Aardappelen zijn op 100 verschillende manieren te bereiden. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van variaties die je juist wel en beter niet kan nemen.

Gezonde variaties
Gekookt, gebakken, geroosterd, met olijfolie en kruiden (zelf vers maken, niet kant en klaar kopen), met keltisch zeezout en met een klontje ongezouten roomboter.

Ongezonde variaties
aardappelpuree uit een pakje, volgestopt met ongezonde meuk, gefrituurd, friet, chips, kant en klaar bereid uit een zakje of pakje.

Hoeveel aardappelen mag je hebben?
Dit is puur afhankelijk van jou als persoon. Heb je al minder vet van jezelf, ben je actief en heb je van jezelf een hoge verbranding, dan kan je gerust wat meer koolhydraten eten. Heb je overgewicht, ben je inactief, heb je een lage verbranding van jezelf of heb je bepaalde medicijnen die gewichtstoename bevorderen, dan kan je koolhydraten beter beperken.

Dit blijft echter een try-out. Kom je dichter bij je doel, dan doe je het waarschijnlijk goed. Blijf je hangen of drijf je alleen maar verder van je doel af, dan kan je eens proberen minder koolhydraten te eten. TENZIJ je al langere tijd nauwelijks koolhydraten eet, dan zou het juist weer kunnen helpen om ze langzaam aan wat in te voeren.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe jij je erbij voelt. Voel jij je na het eten van aardappelen bijvoorbeeld opgeblazen, dan kan je ze beter vermijden.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden