post thumbnail

Word je dik als je na 20:00 uur eet?

- Voeding

Klopt het dat alles wat je na 8 uur ´s avonds eet opgeslagen wordt als vet? De theorie is namelijk dat je ´s avonds niet veel meer verbrandt en hetgene dat je eet wordt opgeslagen als vet.

Nu is dat best grappig eigenlijk. Want waarom is het 8 uur? Waarom niet half 8? of 9 uur? of 21:24?

Één grote onzin

Dat alles wat je na 8 uur ´s avonds eet opgeslagen wordt als vet is totale lariekoek. Mensen die dit geroepen hebben snappen namelijk niet helemaal hoe het menselijk lichaam werkt.

Dat zou betekenen dat wanneer je een dag op de bank hangt, alles wat je eet opgeslagen wordt als vet. Je verbrandt dan toch ook niet veel?

Nick had soms dagen dat hij de helft van zijn calorieën per dag in de avond at rond 9 uur. Volgens mij is hij ook niet echt bepaald dikker geworden, toch..?

Kcal in vs. kcal uit

Of je vet opslaat of niet hangt af van de caloriebalans. Eet jij over de periode van een dag of een week meer kcal dan je verbrandt, dan sla je vet op (of bouw je spiermassa op onder de juiste omstandigheden).

Maar is de caloriebalans gelijk, dan val je niet af en kom je niet aan. Verbrand je zelfs meer dan dat je eet, dan val je af. Ook al lig je de hele dag op de bank, als jij minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, dan val je alsnog af!

BMR

Je Basaal Metabolisme (BMR) zorgt ervoor dat je altijd calorieën verbrandt. Dit is namelijk de productie van energie die nodig is voor het functioneren van het lichaam, zoals het kloppen van het hart, ademhalen, voedselverwerking, etc.

Aangezien er altijd genoeg processen op gang blijven in je lichaam, verbrand je dus ook tijdens je slaap calorieën. Dit zijn er uiteraard niet zoveel als wanneer je actief bent, maar dat je nog steeds verbrandt is een feit.

Kortom…

Je wordt dus niet dik van na 8 uur eten. Je wordt alleen dik als je gedurende de week meer kcal eet dan dat je verbrandt. Wanneer jij dus 3000 kcal per dag verbrandt en je eet 500 kcal van 08:00 tot 20:00 en de overige 2500 kcal om 20:00, dan kom je nog steeds niet aan!

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden