post thumbnail

Waarom je van een dieet dik wordt!

- Voeding

Je gaat op dieet, valt ontzettend snel kilo´s af en na enkele weken/maanden ben je weer net zo zwaar als je was of zelfs zwaarder dan dat! Op naar het volgende dieet dan maar. Je raadt het waarschijnlijk al, precies hetzelfde riedeltje..

Je hebt nu twee keuzes:
1. Of je blijft lekker jojo-en en gaat van dieet naar dieet.
2. Of je leert jezelf een gezonde leefstijl aan die er voor zorgt dat je het lichaam creëert waar je tevreden mee bent en houd dit resultaat op de lange termijn vast.

Als ik zou moeten kiezen zou ik niet al te lang na hoeven denken. Ik zal je uitleggen waarom een dieet niet werkt!

Een dieet werkt niet omdat…
Wanneer je een dieet volgt eet je vaak ontzettend weinig. Soms beschouwen mensen dit niet als weinig, maar vaak zit je onder de 1000 calorieën per dag. En geloof me.. Dat. Is. Weinig. Dit zorgt er wel voor dat je in korte tijd veel kilo´s verliest, maar dat is niet wat je wil. Huh, lees je dat nou goed? Ja, dat lees je goed!

Met een dieet verlies je veel kilo´s, maar je verliest niet alleen maar vet. In tegenstelling, je verliest vaak juist hartstikke veel spier. En laat dat nou net datgene zijn wat je wil behouden! Spiermassa zorgt er niet alleen voor dat je er beter uit gaat zien (ja, ook vrouwen!!), maar het zorgt er ook voor dat je meer calorieën verbrandt. Hoe meer spier je hebt, hoe hoger je verbranding, hoe meer vet je verliest, hoe minder snel je aankomt en hoe meer mannelijke- of vrouwelijke vormen je overhoudt!

Hoe kan het dan dat je er dikker van wordt?
Zoals ik al zei is je verbranding tijdens een dieet erg laag, omdat je ook maar heel weinig eet. Omdat je weinig verbrandt, verbrand je dus ook weinig vet. Daarbij komt dat je lichaam voldoende voedingsstoffen nodig heeft om te kunnen overleven. Eet je echt heel weinig, dan gaat je lichaam in ´overlevingsstand´. Wat het dan doet is zo zorgvuldig mogelijk omgaan met wat het binnenkrijgt. Dit betekent dat het zoveel mogelijk vet opslaat om reserves op te bouwen voor de barre tijden waar het in verkeerd.

Na het dieet…
Omdat een dieet iets is wat je niet op de lange termijn vast kan houden ga je uiteindelijk weer terug naar je oude leefpatroon en meer ongezond eten. Je hebt zo lang je best gedaan, dan kan je je nu wel eens belonen. En zeg nou zelf, is er iemand die jarenlang op 500 kcal kan leven..? Omdat je lichaam nog in die ´overlevingsstand´ verkeerd geniet het hiervan! Je lichaam denkt: ´Hee, meer eten!!!! Dat ga ik niet alleen opslaan als vet, maar ik maak gelijk een extra reserve aan voor het geval er weer zo´n barre periode aanbreekt!´. En voila, je bent weer terug op, of boven je startgewicht!

Ook hormonaal verpest een dieet een hoop..
Als je weinig eet dan raakt je hormonale systeem ook behoorlijk van het padje. Zo zijn vetten bijvoorbeeld ontzettend belangrijk voor het in balans houden van je hormonen. Laat dit nou net hetgeen zijn dat je bij vrijwel elk dieet nauwelijks eet.

En je hormonen wil je niet bepaald overstuur maken. Je hormonen bepalen bijvoorbeeld hoe je je voelt, of je vet opslaat of niet, hoe je eetlust is, waar je vet opslaat, of je spieren kan opbouwen, en nog zo´n honderdduizend andere dingen.

Dus eet je slecht, dan voel je je slecht, krijg je honger, krijg je niet het lichaam dat je wil en sla je vaak vet op de plekken op waar je het net niet wil hebben.

De oplossing!
Maar raak nou vooral niet in paniek, hier volgt de oplossing! Wil je snel resultaat, maar dat ook op de lange termijn aanhoudt, dan is het belangrijk om je leefstijl om te gooien. Een gezonde leefstijl waarbij je de juiste producten eet in de juiste hoeveelheden en dat combineert met training en voldoende rust zorgt voor zowel snel als blijvend resultaat.

Je moet de mind-set hebben om te willen veranderen. Elke keer een dieet doen is de simpele weg kiezen. Iets simpels doen wat snel en makkelijk is. Helaas werkt deze shortcut niet. Het gaat om het totaalplaatje. Je moet bereid zijn om te veranderen en te investeren in jezelf! Dit kan je doen door heel langzaam aan stapje voor stapje aanpassingen door te voeren, of simpelweg in één keer alles omgooien. Dit is afhankelijk van waar jij je goed bij voelt!

Als je wil weten wat je moet doen om voor een gezonde leefstijl en resultaat behalen, dan kan je GRATIS mijn E-book downloaden hier op de site!

 

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden