post thumbnail

Trainen met ELASTIEKEN – hoe en waarom?

- Training

Waarom zou je elastieken gebruiken in je training?

Elastieken kunnen ervoor zorgen dat je het maximale effect uit een oefening haalt.

De kracht die je spieren kunnen leveren tijdens een beweging komt niet altijd overeen met de kracht die een beweging vraagt om uit te voeren.

Huh.. Dat klinkt raar.

Ik leg het je uit. Laten we de squat als voorbeeld nemen.

Als je naar beneden zakt en onderin zit, dan is de squat het zwaarst. Duw je jezelf weer omhoog, dan is het bovenste stukje een eitje.

Is het gewicht zo zwaar dat je op een gegeven moment onderin niet meer omhoog zou kunnen komen, dan is het bovenste deel van de oefening nog steeds easy peasy lemon squeezy. Je zou als het ware nog gerust 5 herhalingen kunnen maken waarbij je maar tot de helft zakt.

Een elastiek kan hierbij helpen. Als je een elastiek vanaf de bovenkant van een squat rek aan de stang zou vastmaken, dan zou er steeds meer rek op het elastiek komen als je naar beneden zakt. Het elastiek wordt dan uitgerekt.

Hoe verder het elastiek uitrekt, hoe meer hulp het geeft op de weg naar boven. Hoe verder je jezelf omhoog duwt, hoe minder rek er op het elastiek komt te staan en hoe minder het elastiek je helpt.

Heeeeeeeeee.... Zie je het verband? ?

Onderin ben je zwakker, maar helpt het elastiek ook meer mee. Bovenin ben je sterker en helpt het elastiek weer minder mee.

Andersom
Het is ook mogelijk om het andersom te doen. Stel je zou een elastiek vanaf onder aan de stang vastmaken, dan wordt de oefening steeds zwaarder naar mate je omhoog komt, omdat het elastiek je steeds harder naar beneden trekt.

Het principe is hetzelfde; je maakt de oefening over de gehele beweging even zwaar.

Mijn voorkeur heeft meestal dat het elastiek je meehelpt om het zwaarste deel van de oefening te verlichten, in plaats van het lichtste deel te verzwaren.

Als de oefening enorm zwaar wordt dan is de kans groter dat je door vermoeidheid blessures oploopt. Wanneer je ‘op’ bent is het fijn als je de herhaling af wil maken om het gewicht neer te leggen dat je meegeholpen wordt in plaats van tegengewerkt.

Zie hieronder een voorbeeld van een Leg Press waar het elastiek meehelpt om het zwaarste gedeelte van de oefening lichter te maken.

Zie hieronder een voorbeeld van een Leg Press waar het elastiek juist het lichtste gedeelte van de oefening zwaarder maakt.

Hoe pas je het elastiek toe?

Dikte
Hoe zwaarder het gewicht is waar je mee traint, hoe dikker het elastiek moet zijn. Hoe lichter het gewicht is, hoe dunner het elastiek moet zijn.

Het heeft geen nut om een dik elastiek te gebruiken bij een licht gewicht, omdat de stang dan bijvoorbeeld gelanceerd wordt en de zwaarte over de hele oefening nog steeds niet gebalanceerd is.

Daarnaast helpt een mini-elastiekje ook niet voldoende als je 300kg op de Leg Press legt.. ?

Hoeveel rek?
Je wilt dat het elastiek alleen op het juiste moment meewerkt/tegenwerkt. Stel we nemen de Squat weer als voorbeeld met het elastiek van bovenaf (dat het dus meewerkt onderin als het zwaar is).

Onderin is het zwaar en heb je de meeste hulp nodig. Dan moet er een goede rek op het elastiek staan.

Bovenin ben je toch sterk en heb je het elastiek niet nodig. Dan mag het elastiek dus best slap hangen.

Oefeningen die geschikt zijn
Met name oefeningen zoal de squat, leg press, deadlift, good morning, bench press en shoulder presses zijn geschikt voor oefeningen met elastiek.

Overal is wel iets creatiefs van te maken uiteraard, maar hiervoor gebruiken wij ze het meest.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden