post thumbnail

Smoothies zijn minder gezond dan je denkt!

- Voeding

Je leest het goed, smoothies zijn minder gezond dan je denkt. Nu zeg ik niet dat smoothies slecht voor je zijn! Ze zijn alleen lang niet zo gezond als door veel voedingsfreaks/deskundigen/coaches etc. gezegd wordt. In mijn ogen is het meer een uit de hand gelopen hype..

Hoe komt dat dan?
Het gaat niet altijd om wat je eet, maar juist om wat je opneemt. Je kan wel gezonde producten eten, maar als je lichaam de voedingsstoffen niet optimaal opneemt, gaat een hoop hiervan verloren. Smoothies hebben hier ook wat van weg. Bij smoothies gaan namelijk ook veel voedingsstoffen verloren. Door groente in een blender te doen, worden veel vitamines en mineralen kapot gemaakt. Het gevolg is dat er van de totale hoeveelheid vitamines en mineralen veel minder overblijft.

Daarnaast kauw je niet op je smoothies, maar drink je ze. Het kauwproces is een zeer belangrijk onderdeel bij de opname van voedingsstoffen. Kauwen zorgt er namelijk voor dat er in je maag al enzymen aangemaakt worden om de voedingsstoffen op te nemen. Kauw je niet, dan zijn er ook minder enzymen aanwezig. Minder enzymen betekent dat je minder vitamines en mineralen opneemt!

Wat kan je hier tegen doen?
Eet je groente gewoon zoals ze zijn! Het kost wat meer moeite, maar je hebt er veel meer aan. Zorg dat je er goed op kauwt. Het liefst 20-40 keer per hap. De vitamines en mineralen worden op deze manier veel beter opgenomen!

Wil je tóch smoothies blijven nemen, dan raad ik je aan om een slowjuicer te nemen. Deze mixt langzamer dan een standaard blender, waardoor meer vitamines en mineralen behouden blijven. Toch is dit nog steeds minder optimaal dan gewoon kauwen!

Moet je nu dus nooit meer smoothies nemen?
Dat laat ik geheel aan jou over. Als jij je er fijn bij voelt, dan moet je ze zeker blijven nemen. Ik denk alleen dat als je je groente eet en goed kauwt dat je hier veel meer bij baat hebt! Je eet ze ten slotte omdat je de vitamines en mineralen binnen wil krijgen en meestal niet omdat ze zo verschrikkelijk lekker zijn..

Photo credit: Inspire Wellnesscenter

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden