post thumbnail

Neem geen brood of muesli als ontbijt!

- Voeding

Het is het standaard ontbijt voor bijna iedere Nederlander: één of meerder boterhammen of een schaaltje yoghurt met muesli. Omdat veel mensen het doen, wil dit nog niet zeggen dat het optimaal is.

Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers. Bij de muesli is dit echter afhankelijk van welke muesli je neemt. Alles wat erg zoet smaakt zijn vaak snelle suikers.

Deze snelle suikers zorgen er bij je ontbijt voor dat je even snel energie krijgt, maar daarna weer keihard inkakt. Ik zal je uitleggen hoe dit komt. Doordat er ineens zoveel suiker in je lichaam komt, maakt je lichaam heel veel insuline aan om al deze suikers weer op te nemen en je bloedsuiker weer naar normaal te brengen. Er wordt zelfs zoveel insuline aangemaakt dat je uiteindelijk met een lagere bloedsuiker overblijft dan voor je ontbijt.

Het gevolg van deze lage bloedsuiker is weinig energie (inkakker) en behoefte aan suikers. Deze behoefte aan suikers ontstaat omdat je lichaam weer terug wil naar een normale bloedsuikerspiegel. Reageer je hierop door weer koolhydraten te geven (dus door toe te geven aan deze behoefte) dan ontstaat precies hetzelfde en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je krijgt telkens kort energie en vervolgens een inkakker en trek in suikers.

Wat is dan een beter ontbijt?
Door te kiezen voor een ontbijt dat bestaat uit eiwitten, gezonde vetten en groente krijg je deze problemen niet! Een eiwit- en vetrijk ontbijt zorgt ervoor dat je bloedsuiker stabiel blijft. Zo heb je voor langere tijd energie, voel je je meer voldaan, heb je geen of veel minder behoefte aan suikers en wordt je vetverbranding beter gestimuleerd. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met een eiwit- en vetrijk ontbijt gedurende de dag veel gezondere keuzes maken en dat ze meer vet verliezen dan mensen die met koolhydraten de dag starten.

Voorbeelden eiwit- en vetrijk ontbijt met groente:
1. Magere kwark met ongezoete slagroom of een handje ongezouten en ongebrande noten en een stuk komkommer
2. Gebakken ei met bacon en champignons
3. Mozzarella met tomaat
4. Salade met geitenkaas
5. Salade met kip en avocado
6. Biefstuk gebakken in ongezouten roomboter en groente naar keuze

Dit is misschien anders dan je gewend bent, maar als je je beter wil voelen dan dat je nu doet dan zal je ook iets anders moeten doen dan dat je nu doet! Geef het een week de kans en ervaar wat het met je doet! ?

Photo credit: RealFoodForLife

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden