post thumbnail

De meest gemaakte fout bij hardlopen

- Training

Er is behoorlijk sprake van een cardio-hype tegenwoordig. Als iemand denkt aan afvallen, dan denkt die persoon al snel aan cardio/harldopen. De één na de ander loopt kilometers hard of spendeert uur naar uur op een cardio-apparaat. Toch blijft het resultaat uit. Waarom is dat?

De meest gemaakte fout bij hardlopen

Krachttraining heeft altijd de voorkeur boven hardlopen wanneer jij een strak lichaam wil krijgen. Maar goed, daar heb ik eerdere blogs over geschreven en daar gaat deze blog ook niet over.

Wanneer je resultaat wil halen, dan moet je je lichaam daarvoor prikkelen. Je lichaam is van nature namelijk ontzettend lui. Het wil het liefst zo min mogelijk inspanning leveren. Als jij dus je lichaam wil veranderen, dan moet je je lichaam uit zijn comfort zone pushen. Je moet eigenlijk net even iets meer doen dan wat je lichaam gewend is. Als je dit doet, dan zal je lichaam zich sterker maken om de volgende keer dat het deze inspanning moet leveren het makkelijker te kunnen.

Dit heet supercompensatie.

Bij hardlopen gebeurt dit alleen bijna nooit! Hoeveel mensen lopen wel niet keer op keer dezelfde ronde in dezelfde tijd? Als jij elke keer hetzelfde rondje loopt in dezelfde tijd, dan wordt je lichaam niet uitgedaagd. Je lichaam heeft namelijk al bewezen dat het dit kan en hoeft zich dus ook niet aan te passen. Het zou dus een prioriteit moeten zijn om je lichaam uit te blijven dagen.

Effectief hardlopen doe je zo

Wanneer je toch voor hardlopen kiest in plaats van krachttraining, dan kan je het maar beter zo effectief mogelijk doen. Zoals ik net al zei is het belangrijk dat je je lichaam blijft prikkelen. Dat kan je op de volgende manieren doen:

1: Elke keer verder lopen.
Door je afstand te vergroten krijgt je lichaam telkens een nieuwe prikkel. Elke keer zal je lichaam zich moeten aanpassen om aan de volgende keer aan de gevraagde eis te voldoen.

2: Sneller gaan lopen.
Loop jij precies dezelfde afstand, maar dan in een snellere tijd, dan is ook dit weer een uitdaging voor je lichaam.

3: Interval toepassen.
Interval betekent korte periodes van intense activiteit afgewisseld met periodes van rust. Hier kan je oneindig mee variëren. Zo kan je bijvoorbeeld afwisselen tussen 500 meter op 15km/u hardlopen en 500 meter op 10 km/u hardlopen. Een ander voorbeeld is 20 seconden voluit sprinten afgewisseld met 60 seconden joggen. Welke strategie je ook toepast, zorg dat je elke training net even je lichaam wat harder aanpakt dan de training ervoor. En geloof me, resultaat komt binnen no-time!

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden