Is Intermittent Fasting dé manier om makkelijk af te vallen?! Alles heeft zijn voor en nadelen. Zo ook Intermittent Fasting. Mensen houden er van en mensen verafschuwen het. Maar waarom?
Momenteel ben ik naar 4% lichaamsvet aan het werken en aan het experimenteren met Intermittent Fasting (IF). Hier de voordelen van IF en mijn ervaring!
Wat is Intermittent Fasting?
IF betekent een bepaalde periode vasten (niks eten), gevolgd door een periode van eten. Eigenlijk doet iedereen dit al. Tijdens je slaap eet je namelijk al minimaal zo´n 6-8 uur niks. Als je IF toepast dan kan je deze periode van vasten nog wat verder uitbreiden.
Hoe lang je vast kan erg variëren. Uit sommige onderzoeken blijkt dat je niet langer dan 20+ uur wil vasten (slaap telt hier ook in mee). Dit kan er namelijk voor zorgen dat je glycogeenvoorraad in je spieren leeg raakt en je lichaam te veel in een afbraak-stand komt. Maar ook hier zal vast wat voor te zeggen zijn. Ik raad aan na het ontwaken zo´n 5-8 uur te wachten met je eerste maaltijd.
LET OP!! IF betekent niet minder eten op een dag dan normaal, het betekent dezelfde hoeveelheid eten als normaal alleen in een kleiner tijdsbestek!
Tip: Om eventueel honger te stillen kan je gebruik maken van handigheidjes zoals zwarte koffie of bruisend water.
Waar komt Intermittent Fasting vandaan?
Het is gebaseerd op hoe de mensen vroeger leefden. Vruuger, toen we nog achter de sabeltandtijgers aanrenden, toen hadden we geen Albert Heijn of Jumbo. Het was toen heel gebruikelijk om langere periodes niks te eten. Volgens voorstanders van IF is ons lichaam daarom ook daarvoor gemaakt. Of dat zo is laten we maar even in het midden.
Omdat het tegenwoordig zo vaak wordt aangehaald dat we net zoals onze voorouders moeten eten is het wel iets leuks om over na te denken.
Wat zijn de voordelen van Intermittent Fasting?
Onderzoek wijst uit dat IF best wat positieve effecten kan hebben op je lichaam. – Zo kan het uitstellen van je eerste maaltijd ervoor zorgen dat je Groeihormoon hoger wordt. Verhoogd groeihormoon helpt spiermassa te behouden en bevordert het verbranden van vet als energiebron. – Norepinephrine wordt verhoogd. Dit verhoogt je stofwisseling en houd je alert. – Insulinegevoeligheid wordt beter. Dit betekent dat je lichaam de voedingsstoffen die het binnenkrijgt eerder gebruikt voor energieproductie en opbouw van spiermassa in plaats van vetopslag. – Testosteronniveaus stijgen. Ook dit bevordert vetverbranding en stimuleert spiergroei.
Wie zou ik Intermittent Fasting NIET aanraden?
Je moet altijd dat doen waar jij je goed bij voelt, maar voor sommige mensen zou ik IF van te voren al afraden, namelijk: 1. Mensen die veel spiermassa aan willen komen. Om spiermassa aan te komen moet je al meer eten dan je verbrandt. Als je hier al moeite mee hebt, dan gaat het al helemaal niet helpen om dit ook nog eens in een korter tijdsbestek te doen. 2. Mensen (vaak zijn dit vrouwen), met weinig eetlust. Als je moeite hebt met grote porties, dan is IF sowieso niet echt een optie. Wanneer je moeite hebt met je 5 x 300/400 kcal, dan ga je porties van 800+ kcal helemaal niet wegkrijgen.
Wat is mijn ervaring?
Zelf heb ik echt ontzettend snel honger. Wat dat betreft ben ik behoorlijk een bodemloze put. Omdat ik momenteel aan het droog trainen ben zit ik variërend op 1700-2400 calorieën per dag. Behoorlijk weinig voor mijn doen.
Wanneer ik bijvoorbeeld 6×300 of 6×400 calorieën eet, dan is de omvang van deze maaltijden voor mij echt niet genoeg om te vullen. Sterker nog, het leidt tot steeds meer honger. En wanneer je de hele dag door honger hebt, geloof me. Dan wordt het lastig om je schema aan te houden.
Met IF heb ik vreemd genoeg minder honger dan normaal. En na mijn eerste maaltijd aan het einde van de middag kan ik in een korte periode zoveel calorieën wegwerken dat de rest van de dag helemaal een eitje is om vol te houden.
Daarnaast heb ik voldoende energie en voel me goed. Zelfs trainen op een lege maag gaat me goed af!!
VOOR MEZELF merk ik dus dat IF best handig is tijdens het droog trainen. Maar wil dit zeggen dat iedereen het moet doen? Nee, zeker niet. En als je juist in spiermassa wil aankomen dan zou ik het helemaal niet aanraden.
Honger is uiteindelijk bijna altijd de reden waarom iemand faalt zich aan zijn voedingsschema te houden. Als er een manier is die ervoor zorgt dat jij dus minder honger hebt en je makkelijker aan je schema kan houden, volg die dan zeker!
We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.
Aanmelden