post thumbnail

In 4 minuten per dag een summerbody?

- Training

Tegenwoordig moet alles steeds sneller gaan en meer zijn. Zoveel mogelijk resultaat in een zo kort mogelijke periode met zo min mogelijk inspanning. En als het even kan het liefst nauwelijks inspanning. Dat klinkt toch mooi, he?

Omdat iedereen dit zo graag wil, zijn er mensen die hier slim op inspelen. Zij verzinnen 4 minuten workouts (of in ieder geval niet veel langer dan dat) en beweren dat je door dit dagelijks te doen binnen no-time kan schitteren in je zwembroek/bikini. Maar goed, is dat zo?

The bigger picture
Laat me je in ieder geval even van die roze wolk afhalen. Alleen 4 minuten per dag een korte workout doen gaat er niet voor zorgen dat jij deze zomer met een godenlichaam rondloopt. Het is namelijk het totaalplaatje. Als jij elke dag nog steeds dezelfde rotzooi in je mik gooit als je daarvoor deed, dan gaat er echt niks wonderbaarlijks gebeuren. Maar hee, pas jij je voeding aan (met bijvoorbeeld de tips die je in mijn blogs terugvindt ;)) en daarbij doe je dagelijks 1 á 2 4-minuten workouts, dan kan je best leuke progressie gaan behalen!

Beter dan de sportschool?
Als je voeding ook strak is dan kan je met deze 4-minuten workouts aardig wat vet verbranden. Je moet alleen wel onthouden dat het echt niet het resultaat gaat geven van 3 tot 4 keer per week flinke krachttraining in de sportschool. Maar wanneer je niet het geld of de tijd hebt (of maakt) voor de sportschool, dan kan het een prima alternatief zijn.

En dan de uitvoering…
Je bent al hooguit enkele minuten per dag bezig, zorg dan ook dat die paar minuten de moeite waard zijn! Wanneer je een korte workout doet dan moet je in de tijd dat je bezig bent ook echt alles geven zodat je naderhand nog net niet aan de extra zuurstof hoeft. Oké, dat is misschien wat overdreven maar je snapt mijn punt. Als je na deze 4 minuten nog niet helemaal kapot bent en staat te hijgen alsof je net 3 pakjes shag weg hebt gerookt, dan heb je misschien niet hard genoeg je best gedaan. Het is al kort, dus om het effectief te maken is het belangrijk echt volle bak te gaan! En geloof me, achteraf is het echt heerlijk. Achteraf.. ?

Alles is beter dan niets!
Oké, een 4-minuten workout is misschien niet het meest effectieve om te doen als je het vergelijkt met krachttraining in de sportschool. Ook als je voeding niet helemaal strak is dan zal je er ook geen waanzinnige resultaten mee neer gaan zetten. Maar vergeet niet, alles is beter dan niets. Ben jij inactief en je hebt gewoon niet de drive om naar de sportschool te gaan, maar 4 minuten per dag of per 2 dagen kan je wel opbrengen? Dan zeg ik, vooral doen! Vergeleken met niks doen is het alsnog een stap vooruit!

Tabata!!
Tabata is een prima manier om die paar minuten training goed te benutten. Een tabata is in principe niks anders dan korte periodes hard werken, gevolgd door een korte rustperiode. Denk hierbij aan 20 seconden volle bak werken, gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit 8 keer en je hebt met 4 minuten je hele energievoorraad er doorheen gejaagd. Tip: probeer het eens met burpees!!

Je weet nu de voor- en nadelen van korte 4 minuten-workouts. Nu is het aan jou om uit te testen welke trainingsmethode het beste bij je past!

 

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden