post thumbnail

Eet op basis van je lichaamstype voor het beste resultaat!

- Voeding

In grove lijnen zijn lichamen op te delen in 3 categorieën. Je hebt smal en tenger (ecotmorph), normaal of zelfs wat meer atletisch (mesomorph) en breed gebouwd (endomorph). Waarschijnlijk kan je jezelf wel in één van deze lichaamstype plaatsen. Iemand die te dik is wil trouwens niet altijd zeggen dat hij of zij een endomorph is (breed gebouwd). Dit is gewoon extra vet en heeft niet per definitie iets met je lichaamstype te maken!

Nu denk je misschien, wat maakt het nou uit onder welk lichaamstype?

Nou, dat zullen we je vertellen. Over het algemeen kan je namelijk je voedingspatroon zo afstemmen dat het voor jouw lichaamstype het meest effectief is! Let wel op, we zeggen over het algemeen. Het kan zijn dat je tussen twee lichaamstype in zit of dat je persoonlijk net iets beter reageert op bijvoorbeeld wat meer of minder koolhydraten. Dit blijft een proces van uitproberen en nog eens uitproberen tot je weet wat voor jou werkt!

We zullen je in ieder geval een aantal richtlijnen geven waar je mee aan de slag kan en waar ik in de praktijk van merk dat ze vaak goed werken!

Smal en tenger (ectomorph)
Mensen met een smal en tenger postuur kunnen vaak flink wat hebben. Qua postuur kan je denken aan een hardloper. Zij zijn degene die weg kunnen komen met wat extra koolhydraten en alsnog en laag vetpercentage overhouden!

Normaal of zelfs atletisch gebouwd (mesomorph)
Je bent niet smal en tenger, maar ook niet breed gebouwd. Dan val je precies in deze categorie. Vaak zie je ook dat deze mensen redelijk goed spiermassa aan kunnen komen en een redelijk vetpercentage hebben. Let op, tenzij je natuurlijk jezelf volgooit met ongezonde rotzooi. Dan gaan de extra kilo’s er uiteraard vanzelf bijkomen.

Een mesomorph functioneert over het algemeen het beste op een gemixt voedingspatroon. Dus de verdeling koolhydraten, eiwitten en vetten zou zo´n beetje gelijk kunnen zijn!

Breed gebouwd (endomorph)
Als je dit postuur hebt, dan herken je jezelf hier meteen wel in. Je hoeft hiervoor dus niet per definitie dik te zijn, maar je bent gewoon van jezelf wat breder gebouwd. Zelfs als je slank bent houd je een breed postuur.

Een endomorph functioneert over het algemeen het beste op een voedingspatroon dat wat lager in de koolhydraten is. Val je in deze categorie dan zou je je dus beter wat meer kunnen richten op eiwitten en vetten!
Kort samengevat, een ecotmorph kan prima functioneren op meer koolhydraten, een mesomorph op een gelijke mix van alles en een endomorph op meer eiwitten en vetten. Wat voor voedingspatroon je ook aanhoudt, het belangrijkste is dat je voldoende eiwitten binnen krijgt, veel groente eet, 3 liter water per dag drinkt en zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk!

Als je extra tips wil over gezonde voedingsrichtlijnen of wat nou precies gezonde producten zijn, dan zou je ons E-book ‘Een afgetraind lichaam in 90 dagen’ gratis hier op de website kunnen downloaden!

 

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden