post thumbnail

Eerst bulken of eerst vet verliezen?

- Training

Iedereen die een Beach Body wil, denkt dat het aankomen van spiermassa per definitie het meest belangrijke aspect is. Dit is niet helemaal waar. Als jij een strak en droog lichaam wil hebben tijdens de zomer, is het kwijtraken van vet meestal het belangrijkst.

Als jij je sixpack nog niet kan zien is het belangrijker om eerst te focussen op vet verbranden in plaats van spiermassa aankomen. Je wil namelijk zichtbare spieren, toch? En wil je spierdefinitie hebben, dan moet er een laag vet af. That’s just how it is.

Insuline

We gaan er voor het gemak even vanuit dat je vetpercentage te hoog is waardoor je geen sixpack ziet. Doordat je vetpercentage te hoog is, wordt je insulinegevoeligheid minder.

Wat doet insuline dan?

Insuline bepaalt wat er gebeurt met de voeding in jouw lichaam. Als je erg weinig vet hebt, heb je over het algemeen een hoge insulinegevoeligheid. Dit betekent dat de voedingsstoffen die jij tot je neemt, veel sneller gebruikt worden voor je spiermassa en energie.

Als je vetpercentage zeker boven de 12 à 15 procent zit als man en boven de 18-20% als vrouw, gaat jouw insulinegevoeligheid behoorlijk naar beneden. Wanneer je een lage insulinegevoeligheid hebt, worden de voedingsstoffen heel simpel gezegd eerder opgeslagen als vet. Hierdoor wordt je vetpercentage alleen nog maar hoger.

Dus, hoe beter je insulinegevoeligheid, hoe makkelijker je vet verbrandt en spiermassa aankomt en hoe lager je insulinegevoeligheid, hoe sneller je vet opslaat.

Fat loss als uitgangspunt

Veel mensen denken dat wij ons bij Max Fit met name richten op het creëren van meer spiermassa. Wij richten ons echter met name op fat loss. De puur gewonnen spiermassa valt erg mee bij onze cliënten. Bij ons behoudtiedereen zijn spiermassa en trainen onze cliënten het vet eraf. Er kan een lichte toename in spiermassa zijn, maar het hoofddoel is vet verbranden. Dit zou ook jouw doel moeten zijn als jij een Beach Body wil.

Wanneer jij minder vet hebt, zie je veel meer spierdefinitie. Als je meer spierdefinitie ziet, denken mensen automatisch dat je breder bent. Zo simpel is het.

De foto die je hieronder ziet is het perfecte voorbeeld. Wiebe is in 8 weken nauwelijks spiermassa aangekomen. Het enige dat hem zo breed maakt, is het verliezen van vet en 100% behoud van spiermassa.

Wiebe 8 weken lichaamstransformatie

Waar moet je je dus op focussen?

Dus, wil jij een Beach Body en zit je boven de 12% vetpercentage? Zorg dan dat je eerst vet gaat verliezen. Zo zie je er sneller gespierder uit. Vet verbranden gaat namelijk sneller dan spiermassa aankomen. Daarnaast zorgt het verliezen van vet ervoor dat je insulinegevoeligheid goed is voor wanneer je spiermassa gaat opbouwen. Je kan beter vanaf een droge shape spiermassa gaan opbouwen dan vanaf een vette shape. Hierdoor is je nettowinst in spiermassa een stuk groter.

Train voor kracht

Om zeker te weten dat je al je spiermassa behoudt, wil je in ieder geval hetzelfde krachtsniveau behouden en het liefst sterker worden. Als jij 10kg lichter bent, maar je kan nog steeds hetzelfde gewicht wegdrukken met al je oefeningen, dan ben je sowieso geen spiermassa verloren.

Wanneer jij alleen maar conditioneel gaat trainen of 15+ herhalingen maakt, dan verlies je sneller spierkracht en ook spiermassa omdat je spieren niet dermate geprikkeld worden ‘om te blijven bestaan’. Je lichaam is dan sneller geneigd spiermassa af te breken. Wanneer je spieren continu aan een bepaalde belasting moeten voldoen, dan heeft je lichaam als ware een reden om je spiermassa te behouden.

Dus…. TRAIN HEAVY!

Conclusie

Eerst droogtrainen en focus op krachtbehoud. Je ziet er dan beter uit én je hebt een betere insulinegevoeligheid waardoor je daarna sneller en beter spiermassa kan opbouwen.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden