Sporten? Nee, nu even niet. Ik begin maandag wel weer. Of volgende week. Of na de vakantie. Als de verbouwing erop zit en de kinderen weer naar school gaan. Ik heb nota bene de afgelopen weken trouw met gewichten staan zwoegen. Nu is het vakantie.
Nu kan het wel, die borrelnootjes en glazen alcohol op het terras. Lekker niksen en genieten. En dat dieet? Dat pak ik over een paar weken wel weer op. Een pauze kan echt wel een keer, toch?
Fout.
Nu even niet, denk jij. Vervolgens mis je niet één maar meerdere trainingen. Eet je niet één dag maar de hele week troep. En ta-dá, daar is het faalgevoel. Dan wacht je liever op een periode dat de perfecte voeding en urenlange trainingen wel weer haalbaar zijn, toch?
Want als je het nu niet perfect kan doen, dan doe je het maar helemaal niet.
Begrijp me niet verkeerd. Dit is een normale en goedbedoelde denkwijze. Toch is het de meest succesvolle manier om je doelen – voor het behalen van een fit en gezond lichaam – compleet de sloot in te rijden.
Je drukt op pauze en begint na een paar weken weer opnieuw. Opnieuw beginnen voelt lekker. Dit keer gaat het je lukken. Er is alleen één probleem: met de pauzeknop mentaliteit groeit alleen je vermogen om op pauze te drukken. Niet meer, niet minder.
Vraag jezelf dit af: wat is er de volgende keer anders dan nu? Niks. De magische succesperiode die jij in je hoofd hebt? Bestaat. Niet. Het leven blijft het leven, zonder pauzeknop. Je deadlines, werk, kinderen en het huishouden blijven. Dit is het normale leven en geen tijdschrift of instafeed.
Het gaat niet alleen om wilskracht en doorpezen. Maar het gaat om het ontwikkelen van vaardigheden. Vaardigheden die jij in je normale dagelijkse leven volhoudt.
De ‘alles of niets’ mentaliteit leidt ons bijna altijd naar niets. Dus dit is wat je doet: druk niet op pauze maar pas de draaiknop aan.
Stel, er zijn tien niveaus van lichaamsbeweging. Niveau één is je auto verder parkeren om een stuk te lopen naar je werk. Niveau tien is militaire training.
Normaal zit je hier tussenin. Je wandelt dagelijks twintig minuten en traint drie keer een half uur intensief per week. Nu heb je een hele drukke periode op je werk. Dus plof je iedere dag na werktijd op de bank, want eh… druk?
Schakel in plaats daarvan een paar niveaus omlaag. Maak van drie keer een half uur trainen bijvoorbeeld drie keer vijftien minuten trainen, of twee keer een half uur. Anticipeer op deze manier op je dagelijkse leven. Iets is altijd beter dan niets en het houdt je in de flow.
Knallen met deze korte trainingen de ronde billen uit je broek? Nee. Kun je je sokken wassen op je eigen wasbordje? Nee. Maar je verliest je eigen doelen en gezondheid niet uit het oog en langzaam maar zeker blijf je stappen de goede richting in maken.
En dát is wat telt. Let’s start? Neem contact met ons op
We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.
Aanmelden