post thumbnail

Dé 3 strategieën om je doelen te bereiken

- Leefstijl

Heb je doelen? Zo ja, mooi. Maar lukt het je ook om ze te halen? Dat is vaak lastig. Na een aantal solide pogingen blijft succes uit. Soms weet je wat je wilt maar heb je geen idee hoe je dit bereikt.

Onderweg naar Rome beland je opeens op een zijspoor naar Siberië. Je wilt zon en spaghetti, toch beland je als een ijspegel in een iglo. What the *** happened? 

Tijd voor een andere afslag. In deze blog lees je dé drie strategieën om je doelen te bereiken.

Alles voor het goede doel

Let’s be honest. We willen allemaal iets bereiken in het leven. We willen zo gezond, fit en gelukkig mogelijk zijn. Daarvoor heb je doelen nodig.

Doelen stellen is iets goeds. Maar niks is zo demotiverend als ergens aan beginnen en uiteindelijk niet bereiken wat je wilt. Of starten met iets zonder te weten wat je aan het doen bent. Om een doel te halen, moet je dus de juiste weg kiezen.

Strategie 1 – Uitkomst vs. gedrag

Je wilt gezonder eten, twee maten minder of vijf kilo afvallen. Dit is de uitkomst die je voor ogen hebt. Fun fact: je hebt de uitkomst van dingen in het leven niet helemaal onder controle.

Er zijn allerlei factoren die een uitkomst namelijk beïnvloeden. Allereerst heb je omgevingsfactoren. Een zieke moeder, een stressvolle werksituatie of een pandemie die ervoor zorgt dat je sportschool maanden dicht is. Ik noem maar iets. Daarnaast zijn er fysieke factoren, zoals een blessure of ouderdom.

Deze factoren liggen buiten je controlegebied. Je kan er niks aan veranderen, al zou je het willen. En het zorgt ervoor dat jij misschien niet binnen een maand die vijf kilo verliest.

Maar er is iets waar je wel controle over hebt, namelijk je gedrag. Gedragsdoelen zijn meestal effectiever. Wat jij elke dag doet heb je namelijk zelf in de hand. Focus je dus op gedragsverandering in plaats van op de uitkomst.

Een voorbeeld

Je wilt vijf kilo afvallen. Eten tot je tachtig procent vol zit, is een gedragsverandering die je hieraan kunt koppelen. Dit is dus het nieuwe doel dat je nastreeft. Uiteindelijk leidt dit je wel naar gewichtsverlies, maar je hebt veel meer controle over de uitvoering.

Strategie 2 – Ga voor een positief doel

Stel, je ziet een deur. Op de deur staat met koeienletters ‘Niet openen!’ Opeens is de drang naar het openen van die deur bijna niet te houden. Die deur moet open. Dit is een natuurlijke reactie van je geest, je brein verzet zich. Je laat je nou eenmaal niet graag vertellen wat je moet doen.

Jezelf iets verbieden is daardoor psychologisch contraproductief. Het kost veel energie om constant tegen deze weerstand te vechten. Elke keer dat jij tegen jezelf zegt dat je iets niet mag, garandeert bijna dat je het uiteindelijk juist wel doet. Vervolgens heb jij het gevoel dat je faalt en is de ellende compleet.

Transformeer een negatieve doelformulering dus naar een positieve doelformulering. Ga voor een doel dat goed voelt. In plaats van leven met het idee dat je de vierdaagse loopt op een mijnenveld.

Een voorbeeld

Verander ‘Ik mag geen frisdrank drinken’ naar ‘Drink een glas water bij elke maaltijd van de dag.’ Water is goed voor je. Het is goed voor je huid en geeft meer energie gedurende de dag. Op deze manier verleg je je focus op het positieve effect van je doel.

Strategie 3 – Vermijd prestatiedoelen

Je bestemming bereiken voelt goed. Echter is de reis net zo belangrijk als het halen van je bestemming. De omgeving zit immers vol ervaringen die je kunt gebruiken op je volgende reis. 

Hetzelfde geldt voor je doelen. Wanneer je een wedstrijd wint of een marathon haalt ben je in de wolken. Alleen is dit kortstondig geluk. Wanneer je de wedstrijd niet wint en de marathon niet haalt, doet dit afbreuk aan je zelfvertrouwen. Ik heb het niet gehaald dus ik kan het niet. Je geluk af laten hangen van een prestatie is dus nogal een risico.

In plaats van dat je jezelf blind staart op een prestatie, focus je op het perfectioneren van je techniek. Breek je prestatie op in kleine stappen en bekijk hoe je ieder stap een beetje beter maakt. Je squat of deadlift iedere keer weer een beetje beter uitvoeren is geluk ervaren gedurende het héle proces.

Een voorbeeld

Je wilt je persoonlijke record verbreken op de halve marathon. Werk dan bijvoorbeeld aan het zo efficiënt en elegant mogelijk rennen. Kijk filmpjes over de techniekverbetering van hardlopen. Maak dit je nieuwe doel en loop zo iedere keer een beetje beter.

Het maakt de reis een stuk leuker. Bovendien maakt het je heer en meester in wat je doet. En wie wil dat nou niet?

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden