post thumbnail

Clean eten? Stop ermee!

- Voeding

Clean eten? Stop ermee!

Denk je aan afvallen, dan denk je direct aan ‘clean eten’. Borden vol met groentes en andere gezonde maaltijden zijn vast het eerste dat in je opkomt. Vaak denken mensen dat ze alleen maar ‘clean’ moeten te eten om in shape te kunnen komen. Maar waarom kun je niet genieten van een frietje of schaaltje chips, terwijl je afvalt? 

Raymond en Merel zijn samen maar liefst 70kg (!) afgevallen door bewust niet altijd clean te eten.

Don’t get me wrong: calorieën zijn en blijven de leidende factor of je aankomt of afvalt. Eet je meer calorieën dan dat je verbrandt, dan zal je aankomen. Doe je dit andersom en eet je minder calorieën dan dat je verbrandt, zal je gewicht op de weegschaal zakken.

In ‘clean’ eten zitten doorgaans minder calorieën dan in ongezonde dingen. Je wil dus zorgen dat het grootste gedeelte van je voeding uit clean eten bestaat om te voorkomen dat je honger krijgt en essentiële voedingsstoffen mist. Echter, zo lang je er rekening mee houdt in je caloriebehoefte, kan een minder gezonde maaltijd op z’n tijd echt geen kwaad.

Relatiebeheer

Het is wel belangrijk om een goede relatie met voeding te behouden als je gaat afvallen. Door dus af en toe een wat minder gezonde maaltijd in te passen terwijl je afvalt, leer je voor jezelf dat het niet per se slecht is om dat handje chips te nemen. Je moet leren omgaan met je caloriebalans en dan ga je zien dat er best ruimte is voor een minder gezonde snack. Zorg alleen wel dat je aan het einde van de dag aan je calorietarget komt.

Een handige truc om te checken of een cheatmaaltijd in je caloriebehoefte past, is door gebruik te maken van bijvoorbeeld MyFitnessPal. Dit is een app waarbij je al je maaltijden van de dag kan invoeren en je automatisch ziet hoeveel calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten je naar binnen hebt gewerkt. Zie jij aan het einde van de dag bijvoorbeeld dat je nog 250 calorieën over hebt om je behoefte te vullen, dan kan het echt geen kwaad om een handje M&M’s van totaal 250 calorieën uit de kast te pakken.

Weet jij bijvoorbeeld van jezelf dat je ’s avonds op de bank enorme zin hebt om nog iets te eten, maar heb jij in ochtend niet zoveel trek? Dan kan het ook lonen om je calorieën op te sparen. Sla bijvoorbeeld je ontbijt over, zodat je aan het einde van de dag nog wat ruimte over hebt om iets te eten.

Dit wil dus niet zeggen dat je nu iedere avond een zak chips en een schaaltje borrelnootjes uit te kast moet trekken. Doe dit bijvoorbeeld alleen op momenten dat het kan en je niet in de knoei raakt met je caloriebehoefte.

Het is gewoon enorm belangrijk dat je niet een verkeerde relatie met voeding krijgt wat tot eetproblemen kan leiden. Ongezonde dingen zijn niet slecht. Het gaat om balans.

Conclusie clean eten

Beloon jezelf dus af en toe met wat lekkers tijdens het afvallen, maar houd wel rekening met je dagelijkse calorieën.

Zo blijft het leuk, blijf je gemotiveerd, kom je alsnog in de shape waar jij altijd al van gedroomd hebt en hou je een gezonde relatie met voeding.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden