post thumbnail

Bulken is complete onzin en werkt niet

- Voeding

Voor mensen die spiermassa willen kweken is bulken een veelvoorkomende techniek. Bulken betekent echt ver boven je caloriebehoefte zitten om zo snel en zoveel mogelijk aan te komen. Wanneer de zomer aanbreekt train je je daarbij verkregen vet eraf en zou je meer spiermassa hebben dan voor de periode van bulken.

In mijn ogen is bulken zinloos. Ik zal je vertellen waarom dat zo is!

 1. Slecht excuus voor rotzooi eten
  Veel mensen gebruiken bulken als excuus om rotzooi te eten. Of je nou aan het bulken bent of niet, ongezond eten blijft slecht voor je lichaam en gaat je in geen enkel opzicht helpen. Het stimuleert de opslag van vet in plaats van spiergroei.
 2. Verminderde insulinegevoeligheid
  Bij bulken krijg je (vaak) veel extra vet. Simpelweg omdat je zo veel eet dat je lichaam niet alles kan verbranden. Dit vet zorgt ervoor dat je insulinegevoeligheid minder wordt. Dit betekent dat de voedingsstoffen en met name suikers die je binnenkrijgt eerder opgeslagen worden als vet en minder snel naar je spieren gaan waar ze goed gebruikt worden voor energieproductie of om spiergroei te stimuleren. Hoe minder vet je hebt, hoe minder vet je opslaat!
 3. Aromatase
  Meer vet zorgt voor een verhoogde afgifte van het enzym ´aromatase´. Aromatase zorgt ervoor dat je het hormoon dat je juist hoog wil houden voor spiergroei, testosteron, omgezet wordt naar een vet opslaand hormoon, oestrogeen. Er zijn supplementen die aromatase onderdrukken tijdens het bulken, alleen zorgen die er weer voor dat de hormonen groeihormoon en IGF-1, twee andere hormonen die belangrijk zijn voor spiergroei, verminderd worden.
 4. Meer kleine schade/ontstekingen
  Kortdurende schade/ontstekingen die ontstaan tijdens training zijn essentieel om spieren op te bouwen. Tijdens de rust die namelijk na je training volgt herstelt je lichaam zich en bouwt het spiermassa op. Teveel vet zorgt ervoor dat je echter constante kleine ontstekingen houdt. Hierdoor kan je lichaam minder goed herstellen en dus minder goed spieren opbouwen. Daarnaast zorgen deze ontstekingen ook voor een verhoogde afgifte van het hormoon cortisol. Dit hormoon zorgt voor spierafbraak en vetopslag (met name op je buik). Dat wil je dus absoluut niet.
 5. Minder zin in sex
  Je leest het inderdaad goed. Door de extra afgifte van cortisol, zoals bij punt 4 hierboven uitgelegd, zorgt er ook voor dat het hormoon SHBG (Sex Hormone Binding Globulin) extra aangemaakt wordt. SHBG bindt zich aan sexhormonen zoals testosteron in het bloed en maakt ze inactief! Daar zal je vriend/vriendin denk ik minder blij mee zijn..
 6. Het hormoon ´leptine´ gaat minder goed werken
  Leptine wordt in je lichaam aangemaakt als je gaat eten. De functie is om je te laten stoppen met eten (door je vol te laten voelen) om ervoor te zorgen dat je niet meer eet dan je nodig hebt. Wanneer je jezelf helemaal volpropt wordt er veel te veel leptine aangemaakt en kan de werking ervan afnemen. Hierdoor ga je je minder snel vol voelen en blijf je vreten en trek hebben. Dit lijkt handig voor als je aan wil komen. Alleen duurt het normaal een tijdje voordat je lichaam dit effect vertoont. Meestal net zo´n beetje als je weer vet kwijt wil raken (na je bulkperiode dus). En ga jij maar eens proberen minder te eten en vet te verbranden als je continu honger hebt en nooit vol zit. Succes daarmee.

Naast deze punten zie je er natuurlijk ook niet beter uit met dat extra vet, doet het je gezondheid ook niet veel goeds en valt de netto-winst  achteraf gezien reuze mee. Naar mijn mening kan je dus beter jezelf eerst zo droog mogelijk trainen. Dus train er zo veel mogelijk vet vanaf. Zeker tot onder de 12-15%. Vanaf daar kan je je gaan focussen op aankomen. Als je je calorieën in kleine stapjes verhoogt en op de juiste manier traint, dan is je netto-winst aan spiermassa achteraf vaak veel hoger, voel je je beter en zie je er gedurende de hele periode veel beter uit!

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden