post thumbnail

#Bodypositief

- Afvallen

Instagram staat er vol mee. De foto’s van stevige dames – en heren. Trots poseren ze in badkleding en een – soms flink – aantal kilo’s te veel. Je kan er anno 2020 niet meer omheen. Er zijn zelfs influencers met miljoenen volgers die het onderwerp promoten. 

#Bodypositief. 

Accepteren wie je bent en hoe je eruitziet is natuurlijk fantastisch. Iets wat we allemaal moeten doen. Een paar kilo’s te veel is niet meteen levensbedreigend. Of een reden om aan jezelf te sleutelen.

Maar wat nou als je écht diepongelukkig wordt van je gewicht? En wat nou als het écht ongezond is? 

Gevoelige snaar

De meningen over dit soort Insta foto’s zijn sterk verdeeld. Sterk is hier zelfs een understatement. Er zijn twee kampen. In het ene kamp de toejuichende partij. In het andere kamp de afkeurende partij.

Ga je in tegen de toejuichende partij? Dan doe je aan #fatshaming. Ga je de strijd aan met de afkeurende partij? Dan verheerlijk je overgewicht. Dit zijn twee extreme uitersten. Maar we kunnen wel stellen dat #bodypositief een extreem gevoelig onderwerp is.

‘Lekkerbodypositief’

En dan hebben we nog Linda de Mol. In de augustus editie van de LINDA stond niemand minder dan Linda eigens in bikini op de cover. Onder de noemer: ‘lekkerbodypositief.’

‘Om een statement te maken, moet ik met mijn 55 jaar en 78,3 kilo met de billen bloot’, aldus Linda.

Een statement? Met de billen bloot? Dit is een lichaam waar menig 55-jarige jaloers op is. Met dat zomerse tintje en zichtbare buikspieren. Het zit toch nog allemaal aardig ‘strak in pak’. Daarnaast gaat het in deze editie over #lekkerbodypositief. Sla je de volgende editie open, krijg je tips over afvallen en hoe vrouwen zich moeten verbergen achter make-up.

Dit zet toch wel wat vraagtekens bij de oprechtheid van Linda. En waar bodypositief nou eigenlijk allemaal om draait.

Een marketingstunt? Of zelfliefde?

Waarom iets accepteren wat je kunt veranderen? 

Wanneer het om relaties gaat, luidt de filosofie oorverdovend: ‘don’t settle for less’. Wie gaat er in godsnaam jaren door het leven met een wederhelft die je vreselijk vindt. Die je uit irritatie niet meer recht in zijn – of haar – ogen kan aankijken. Iedereen die hierover advies vraagt, krijgt te horen linea recta zijn koffers te pakken naar het land der geluk.

Dat verdien jij. Geluk. Voor eeuwig en altijd. 

Maar wat nou als die onuitstaanbare wederhelft je spiegelbeeld is? Dat jij jezelf uit pure frustratie niet meer kan aankijken in de spiegel. De persoon met te veel zwembandjes. Kilo’s overgewicht. De vrouw – of man – die moeite heeft met een kilometer fietsen.

Dan moet je dat vooral accepteren. Lekker bodypositief. Omarm de zwembandjes en je verslechterde uithoudingsvermogen. Wat maakt het ook uit? Hart- en vaatziekte? Suikerziekte? Gewoon accepteren. Je bent immers mooi zoals je bent. Vooral niet aan twijfelen.

Is dat nou bodypositief? 

Het onveranderlijke omarmen

Begrijp me niet verkeerd. Je bent mooi, prachtig zelfs.

Er zijn aan jou oneindig veel eigenschappen die onveranderlijk zijn. Je bouw is genetisch bepaald bijvoorbeeld, net zoals je huidskleur. Je hebt allerlei prachtige karakteristieken die al eeuwen in je stamboom rondgaan.

Misschien heb je een ongeluk meegemaakt. Tekenen de littekens je voor het leven. Littekens die niks anders doen dan aan de wereld tonen hoe sterk je bent. Of de zwangerschapsstriemen die vertellen wat voor wonder je grootbrengt.

Dingen die jou mens maken. Eigenschappen die helemaal van jou zijn.

Omarmen wat je niet kán veranderen. Dat is pas een knap staaltje bodypositief.

Maar wat nou als je wél kan veranderen?

Als we over relaties zo stellig zijn, waarom settelen we dan wel for less wat onze lichamen betreftHet onveranderlijke daar gelaten. Idem dito als je dolgelukkig bent met enkele kilo’s te veel.

Maar hoe zit het met die overtollige kilo’s die je wél belemmeren? En wat als je gezondheid in gevaar is? Waarom maken we onszelf wijs dat we gelukkig zijn, met iets waarmee we niet gelukkig zijn?

Omdat het lekker bodypositief is? 

Bullshit. Je verdient beter. Je verdient gezond. En bovenal, je verdient écht geluk. Tot er grijze snorharen op je gezicht groeien, verdien jij het om te rennen, te fietsen en vooral om met een glimlach in de spiegel te kijken. En wat zeg ik? Nog wel véél langer dan dat.

Eerlijk zijn tegen jezelf. Verantwoordelijkheid nemen. Gaan voor een lang en gezond leven. Dát is pas bodypositief. Dat is het allergrootste cadeau aan je lichaam. Het ultieme houden van jezelf. Don’t settle for less.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden