post thumbnail

ALLES over KOFFIE

- Afvallen

Koffie, het zwarte goud. Wie drinkt het tegenwoordig niet? Talloze merken, benamingen, soorten en maten. Maar weten we eigenlijk wel wat koffie met je doet? Ja, koffie heeft zeker voordelen, maar er zijn ook genoeg bewezen nadelen. Wij geven je ze allemaal.

Koffie: hoe werkt het?

De cafeïne, de werkzame stof in koffie, blokkeert verschillende ‘receptoren’ in het brein. Om de scheikundige uitleg achterwege te laten, komt het drinken van koffie neer op twee gevolgen voor je brein:

1. Cafeïne voorkomt dat breincellen een signaal van vermoeidheid afgeven.

2. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam natuurlijke stimulansen produceert. Door deze stimulansen zorgt cafeïne ervoor dat het brein minder snel een vermoeid gevoel kan produceren.

Deze twee bijwerkingen van cafeïne zorgen voor extra alertheid, concentratie en motivatie.

Gezondheid

Koffie is niet per definitie goed of slecht voor je gezondheid. Net als bij andere voedingsmiddelen ligt het met name aan de hoeveelheid die je inneemt op dagelijkse basis.

Het risico van te vaak en te veel koffiedrinken is dat er een cafeïne intolerantie kan ontstaan. Dit betekent dat je minder effect krijgt van de cafeïne. Hierover vertellen we je verderop in deze blog meer.

Extra vet verbranden?

Het effect van de cafeïne op vetverbranding wordt overschat. Het is wel een feit dat inname van cafeïne effect heeft op je energieverbruik en metabolisme, maar dit effect is echter klein en van korte duur. Wil je vet verbranden en denk je dat koffie daar enorm bij gaat helpen, dan kom je helaas bedrogen uit. Zelfs wanneer je meerdere sterke koffies per dag drinkt, zorgt dit nog niet eens voor een toename van 100 kcal per dag aan energieverbruik.

Koffie gebruiken als vet verbrander is dus niet zo effectief als velen denken.

Prestaties

Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd om te kijken of cafeïne voor een krachttoename zorgt. Uit dit onderzoek blijkt dat zelfs sportieve mannen in de sportschool geen verhoogde krachtontwikkeling kregen bij een dagelijkse inname van zo’n 4 à 5 kopjes koffie. Dit geeft aan dat er geen significant verband is tussen koffie en het verhogen van je kracht tijdens het fitnessen.

Toch kunnen je prestaties wel degelijk verhoogd worden. Het is namelijk zo dat dit met name door een psychologische verandering komt. Het drinken van koffie maakt je psychologisch opgewonden. Hierdoor ben je klaar om volle bak te gaan in de sportschool. Zoals hierboven al benoemd, je kracht op zich neemt niet zo zeer toe, maar doordat je denkt dat je sterker bent, kan je ook sterker worden. Dit is mogelijk doordat wij als mensen normaal gesproken niet in staat zijn om onszelf mentaal zo te pushen dat we onze volledige capaciteiten inzetten.

Onze mind is een ontzettend belangrijke factor bij het leveren van prestaties. Wanneer we ergens echt in geloven dat het werkt, dan werkt het soms ook puur omdat we onszelf daardoor verder kunnen pushen.

De beste timing voor een cafeïne boost is 30 tot 90 minuten voor de training. Dit kan de motivatie in de sportschool verhogen en met name tijdens ochtendtrainingen een boost geven.

Nadelen van koffie

Wanneer je regelmatig (2 of meer koppen per dag) koffie drinkt, kan dat een negatief effect hebben op je slaapkwaliteit. Daarnaast kan het zorgen voor nerveusheid en kriebels. Wat nog vervelender is, is het feit dat je een intolerantie opbouwt voor de positieve effecten. De negatieve effecten blijven echter wel aanhouden en je krijgt afkickverschijnselen wanneer je stopt met het drinken van koffie. Deze kunnen variëren van heftig tot nauwelijks merkbaar.

De afkickverschijnselen kunnen o.a. zijn:

– Concentratieproblemen
– Vermoeidheid
– Hoofdpijn

Een intolerantie voor cafeïne brengt dus behoorlijk nadelige effecten met zich mee. De kans dat er geen positieve effecten in de sportschool merkbaar zijn, is ook reëel. De ene persoon reageert hier heftiger op dan de ander.

Conclusie

Kortom, de inname van een kop koffie 30 tot 90 minuten als pre-workout kan helpen de motivatie tijdens het sporten te verhogen. Echter, iedere dag meerdere koppen koffie kan zorgen voor een intolerantie voor de positieve effecten op je lichaam. Hierdoor ervaar je alleen nog de negatieve effecten. Wanneer je dan stopt met koffie drinken, zullen afkickverschijnselen snel optreden.

Zit je na deze uitleg nog steeds met vragen? Stel ze gerust: naar contactpagina

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden