post thumbnail

Afslankproducten maken dik!

- Leefstijl

Verschrikkelijk veel mensen (met name vrouwen) gebruiken pilletjes waarmee je kilo´s af zou vallen of volgen een afslankdieet van shakes en eiwitrepen. STOP HIER NU MEE! Deze producten zullen je eerder kwaad dan goed doen. Waarom? Lees verder!

Crashdieet
Vaak val je er in eerste instantie inderdaad van af. Binnen een maand ben je zo 5-10 kilo kwijt, of zelfs meer. Het lijkt alsof dit fantastisch werkt, maar dit is maar tijdelijk. Je volgt namelijk gewoon een crashdieet. Tel alle calorieën eens op van die shakes die je op een dag neemt. Als je boven de 700 komt is het al wonderbaarlijk. Dit maakt het logisch dat je afvalt.

Je valt dan wel veel af, maar je verliest hierdoor ook veel spiermassa. Dit heeft als gevolg dat je er niet stralender en fitter uitziet, maar juist een ingevallen gezicht krijgt en energie en futloos wordt. Volgens mij wil je juist vet verbranden, energiek zijn en een strak lichaam hebben? Dit bereik je door onbewerkt voedsel te eten en te trainen!

Daarnaast krijg je bij veel ´afslankdiëten´ nauwelijks de voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig hebt. Zo ontbreken deze diëten vaak aan essentiële vetzuren, vitamines, mineralen en langzame koolhydraten!

Dikker dan dat je was
En dan komt het ergste gedeelte. Je stopt met de shakes en pillen, omdat het simpelweg niet vol te houden is of omdat het vreselijk duur is. Je gaat vervolgens weer terug naar je normale voedingspatroon. Het is een kwestie van tijd of je zit weer op je oude gewicht of zelfs daarboven. Je leest het goed, of daarboven.

Je lichaam heeft een periode lang nauwelijks energie binnengekregen. Het gevolg is dat je stofwisseling (verbranding) flink gekelderd is. Wanneer je weer normaal gaat eten, krijg je veel meer calorieën binnen dan je lichaam kan verbranden. Dit is vanwege de lage stofwisseling. Alle calorieën die niet verbrand kunnen worden zullen als vet worden opgeslagen. Omdat je lichaam tijdens het ´afslankdieet´ zo zuinig om moest gaan met de energie die het binnenkreeg, slaat het nu instinctief wat extra vet op. Dit doet je lichaam om zich voor te bereiden voor het geval het weer in een noodsituatie terecht komt waarbij het zeer weinig calorieën binnenkrijgt.

Wat kan je dan doen om af te vallen?
Ten eerste, richt je op vet verbranden en niet zozeer op afvallen. Als je na 2 maanden nog steeds hetzelfde weegt, maar er een stuk beter uit ziet, dan ben je tevreden toch? Verbrand daarom vet en bouw spieren op om er beter uit te zien en je beter te voelen! Dit kan je bereiken door te trainen en een gezond en gebalanceerd voedingspatroon aan te nemen. Eet onbewerkte producten, schrap zo veel mogelijk geraffineerde suikers en transvetten, eet veel groente, drink veel water en eet voldoende! Af en toe zondigen hoort hier natuurlijk ook bij, maar minimaal 80% van al je maaltijden zou gezond moeten zijn om vooruitgang te boeken. Dit percentage kan echter per persoon verschillen en hangt af van hoe snel je resultaat wil.

Heb jij op dit moment een voedingspatroon dat jou naar je doelen moet brengen? Vraag jezelf dan af of je dat voedingspatroon over 5 jaar nog steeds vol zou kunnen houden. Is je antwoord hierop ´ja´ en krijg je alle bouwstoffen binnen die je lichaam nodig heeft? Dan beschik je over een prima voedingspatroon!

Als je hier zelf niet uitkomt, kan je altijd contact met mij opnemen en ik help je je doelen te bereiken!

Photo credit: Sara Christensen

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden