Stoelgang: een onderwerp om te vermijden of juist essentieel om te bespreken?
Stoelgang is iets waar mensen niet al te graag openlijk over praten. Ze schamen zich ervoor, vinden het vies of whatever.
En sommige dames hoeven er sowieso niet over te praten, want mooie dames poepen niet. Of is dat een fabeltje…?
Maar goed, wil jij een transformatie zoals Alessandro, Dominique of Anke? Zorg er dan voor dat je niet alleen goed je best doet met voeding en training, maar ook het bestuderen van deze blog tot de hoofdtaak van je dag maakt.
Wil jij een Beach Body dat ook nog eens ontzettend gezond is en optimaal functioneert, dan is het belangrijk dat je stoelgang goed werkt.
Een goede stoelgang is een teken van goed functionerende darmen en een goed opnamesysteem.
Dat wil zeggen dat wat je eet goed wordt verteerd, de voedingsstoffen goed worden opgenomen door je lichaam en je lichaam ook echt benut wat je erin stopt.
Het is namelijk niet altijd zo dat als je gezond eet je ook per direct optimaal gezond bent. Als de opnamecapaciteit van je lichaam niet goed is, dan neem je niet alle gezonde voedingsstoffen op uit je voeding en laat je een hoop resultaat liggen. Nu zeg ik niet dat gezond eten dan nutteloos is, maar je kan gewoon veel meer vet verbranden, veel energieker worden, veel gelukkiger worden en meer spiermassa opbouwen als je darmen goed functioneren.
Eet voldoende vezels. Vezels lossen niet op in je darmen zoals andere voedingsstoffen dat wel doen. Vezels worden als geheel door je darmen heen ‘geduwd’. Zie het dus als een stootkussen dat alles wat er in je darmen zit (POEP!) vooruitduwt. Het zorgt er dus voor dat het eten dat in je darmen zit eruit geduwd wordt en je stoelgang dus soepeler maakt.
Voor vrouwen zou ik minimaal 20-25 gram vezels per dag aanraden en mannen 25-30 gram. Je vindt vezels met name terug in groente, peulvruchten, havermout, lijnzaad en als klap op de vuurpijl: Snelle Jelle 0% zero sugar reep. Deze repen zijn slechts 75 kcal en bevatten 10,8 gram vezels per reep. Ik kreeg de tip van een cliënt en die dingen werken fantastisch.
Intermittent fasting betekent dat je het tijdsbestek waarin je eet verkleint en het tijdsbestek dat je niet eet vergroot. Je bent dus voor kortere periodes aan het ‘vasten’. Hoe je dit indeelt kan je zelf bepalen. De algemene richtlijn is de 16/8 regel. Dat betekent dat je 16 uur per dag niet eet en alles wat je binnen moet krijgen op een dag in die 8 uur naar binnen werkt.
Je eet dus niet minder, maar dezelfde hoeveelheid in minder tijd.
Dit is omdat je darmen zichzelf reinigen en eten beter verwerken wanneer er even geen nieuw eten binnen komt. Als er nieuw eten binnen komt, moeten ze de hele tijd eten afbreken en hebben ze geen tijd voor de grote schoonmaakbeurt.
Wanneer je darmen langere tijd rust krijgen, kunnen ze alles beter verwerken en verloopt je stoelgang een stuk soepeler.
Voldoende water drinken is misschien wel de aller, aller, aller, aller, aller, aller, aller, word je er al moe van?, aller, aller, aller makkelijkste tip om je stoelgang te verbeteren, maar ook je energie, spiergroei, vetverbranding en algehele gezondheid.
Zorg dat je per 23kg lichaamsgewicht 1L water naar binnen slurpt. Dus weeg jij 69kg, drink dan 3 liter water. Weeg je 92kg, dan drink je er 4.
Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water en recycled zichzelf continu. Als je niet voldoende binnenkrijgt, breng je dus in principe je hele lichamelijke onderhoud in de knoei.
Easy as that.
Beweging stimuleert stoelgang! Nu hoef je niet meteen de marathon van Amsterdam te gaan lopen, maar een stuk wandelen doet al wonderen. Dus heb jij je buikje vol van het avondmaal, ga eens 20-30 minuten wandelen.
Watch the magic happen.
Een bakje zwart goud kan wonderen doen. Naast dat koffie goed voor je is (in beperkte mate), kan het je stoelgang in de zesde versnelling zetten. Zeker ’s ochtends vroeg op een nuchtere maag.
Zorg dat je maximaal 2-3 koffie per dag drinkt om gezondheidsvoordelen van de cafeïne te ervaren. O ja, en zwart natuurlijk.
De een moet een sprintje trekken naar het poephuis van een kiwi, de ander van een boterham en die weer van een rijpe banaan.
Weet jij producten waar je sowieso van naar de wc moet gaan? Ga dan niet het wiel opnieuw uitvinden en just stick to that.
We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.
Aanmelden