post thumbnail

Wil je een beter lichaam? Ga niet hardlopen!

- Training

Het is één van de standaard dingen die mensen doen wanneer ze een beter lichaam willen creëren: hardlopen. In plaats van dat ze er hierdoor beter uit gaan zien, gaan ze er meestal minder goed uit zien. Waarom? Je leest het hier!

Wat is een beter lichaam?
Onder een beter lichaam versta ik minder vetmassa met eventueel een toename in spiermassa. Dit zorgt ervoor dat je een strakker, fitter en gezonder lijf krijgt waar je trots naar in de spiegel kijkt. Want daar gaat het er uiteindelijk om, toch? Dat je een naakt of in je ondergoed er beter uit gaat zien.

Veel mensen richten zich helaas op het verkeerde. Zij denken namelijk dat ze gewoon willen afvallen. Hoewel iedereen het wel denkt, afvallen is NIET je doel! Tenzij je echt zwaar overgewicht hebt natuurlijk. Afvallen betekent namelijk naast het verlies van vetmassa ook het verlies van spiermassa. Het gevolg is dat je er dun/mager uit gaat zien met een ingevallen gezicht.

Waarom niet hardlopen?
Hardlopen, en dan praat ik met name over langere afstanden op een lage intensiteit, zorgt er niet voor dat je je strakke en fitte lichaam krijgt waar je op hoopt. Het zorgt namelijk voor onder andere de volgende punten:

1. Je bouwt geen spiermassa op, maar verliest het juist vaak. Zoals ik net ook al aangaf, zorgt dit ervoor dat je gewoon dunner/magerder wordt met een ingevallen gezicht. Niet echt bepaald wat je voor ogen hebt lijkt me.

2. Het lichaam wordt niet dermate uitgedaagd om sterker te worden. De spieren worden hier niet voldoende voor belast. Het enige waar je op vooruit zou gaan is je uithoudingsvermogen (hoewel hier ook weer effectievere methodes voor zijn). Dit betekent dus dat je lichaam niet beter gevormd gaat worden.

3. Je krijgt een negatieve hormonale output. Bij langdurig hardlopen op lage intensiteit maakt je lichaam extra cortisol aan. Dit hormoon zorgt voor spierafbraak en vetopslag op je buik. Dit is precies het tegenovergestelde van je eigenlijke doel, toch?

4. Er ontstaat veel stress op met name je kniegewricht. Mensen die gaan hardlopen hebben vaak overgewicht. Bij elke stap die je met hardlopen zet, moet je knie elke keer al dit gewicht opvangen. Ben je dus echt te zwaar, dan kan je door hardlopen je knieën aardig overbelasten!

Wat kan je beter doen?
Er zijn ontzettend veel dingen die je natuurlijk kan doen om een beter, strakker, fitter en gezonder lichaam te krijgen. Een aantal van de belangrijkste heb ik hieronder opgesomd:
1. Fix je voeding! Zorg dat je je voldoende eet, je koolhydraatinname beperkt en voornamelijk onbewerkte producten eet. Je zal versteld staan van het resultaat dat dit met zich meebrengt.
2. Drink elke dag minimaal 2,5 tot 3,5 liter water.
3. Ga krachttraining doen. En voor de vrouwen, NEE!!!!!!!!!!, je gaat er niet als een bodybuilder uit zien. Als het toch zo makkelijk was.. Je krijgt juist een strakker lichaam met betere vrouwelijke rondingen.
4. Neem voldoende rust.
5. Probeer je zoveel mogelijk te ontdoen van stress door eventueel ontspanning te zoeken.

Wanneer wel hardlopen?
Wanneer jij je ontzettend lekker voelt bij hardlopen en je bent tevreden met je lichaam, dan moet je dit zeker blijven doen. Het gaat er namelijk om hoe jij je er bij voelt en of je je doelen behaald. Mensen die niet tevreden zijn met hun lichaam en hardlopen puur doen voor het resultaat zou ik adviseren om de bovenstaande punten eens toe te passen.

Veel plezier met je nieuwe resultaat!

Photo credit Amazon

 

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden