25 jul 2019

Bij welk doel kies je voor zware gewichten en wanneer kies je voor herhalingen?

Heb je ook wel eens gezien dat mensen in de sportschool zware gewichten pakken en deze na slechts een paar herhalingen weer op de grond gooien? Anderen pakken weinig gewicht en willen zoveel mogelijk herhalingen doen. Precies met het gewicht dat jij wil hebben. En jij maar rustig wachten op je bankje.. 

Wat is nu eigenlijk beter? Zo veel mogelijk herhalingen doen of slechts een paar herhalingen met een zwaar gewicht? Dat hangt af van jouw doel en welk type sporter je bent. Maar je wilt altijd progressie. Ik denk dat gewicht goed is want als je alleen voor herhalingen gaat, dan ga je in een ander systeem trainen. Over het algemeen kun je dit als richtlijnen gebruiken: 

  • Je traint je krachtsysteem tot ongeveer 5 herhalingen; 
  • Je traint je kracht-/spiergroei-systeem 5 tot 8 herhalingen; 
  • Je traint je spiergroei-systeem tot ongeveer 8 tot 15 herhalingen; 
  • Je traint je spieruithoudingsvermogen vanaf ongeveer 15 herhalingen.  

Als je alleen focust op het omhoog gooien van je herhalingen, dan ga je dus in een ander energiesysteem trainen. Als je doel is om meer spiermassa te kweken, dan bereik je hier dus niet het optimale mee.  

Kies het juiste herhalingsaantal uit en zorg dat je daarbinnen zo sterk mogelijk wordt. Dus als je gaat voor maximaal 8 herhalingen met het maximale gewicht, probeer je het gewicht te vergroten als je uiteindelijk 12 herhalingen kunt.  

Stel je wil binnen 8-12 herhalingen trainen voor spiergroei. Kies een gewicht waarmee je 8 tot 12 herhalingen kan maken. Kan je meer dan 12 herhalingen maken, dan verhoog je het gewicht. Kan je de eerste set minder dan 8 herhalingen, dan is het gewicht te zwaar. 

Maar…  

Laat het gewicht niet dusdanig een leidraad zijn dat het ten koste gaat van je techniek. Gooi het gewicht niet steeds omhoog waardoor je techniek slechter wordt. Focus je steeds op de juiste techniek. Kun je dan meer gewicht aan? Mooi! Opbouwen maar! 

categorieën: training  

Wat zou jij willen?

AfvallenOnderhoudenAankomen