23 jul 2019

Friet – hoe ongezond is het nu eigenlijk?

Friet ongezond? Nee hoor! Tenzij je het frituurt en er kilo’s saus bij eet. Maar ja, wat wordt dan niet ongezond?  

Friet is eigenlijk gewoon aardappel. Een frietje in de oven of in de airfryer is heerlijk! Strooi er een beetje zout overheen en er is niets mis mee. Zelfs een sausje kun je er prima bij eten. Kies wel voor light mayonaise, curry of ketchup. Daar zitten veel minder calorieën in dan in volle mayonaise. Pas wel op met light mayonaise: het lijkt misschien alsof hier geen calorieën inzitten, maar schijn bedriegt…  

Wat maakt frituren zo slecht? 

Frituurvet maakt gefrituurde friet zo slecht en dat komt doordat je transvetten toevoegt aan je aardappels. Transvetten zijn vetten die door middel van chemische processen hard worden gemaakt in fabrieken. Bij opwarming worden ze weer vloeibaar en dan kunnen de vetten gebruikt worden ter consumptie. Nu lepelen we natuurlijk geen liters frituurvet naar binnen, maar onze gezonde aardappeltjes zijn wel doordrenkt met deze slechte vetten.  

Transvetten komen dus tot stand door chemische processen en kunnen door ons lichaam niet worden afgebroken. Het vet hoopt zich op in de cellen van je lichaam als lichaamseigen stof. Maar niets is minder waar: al ziet ons lichaam het als een ‘goede’ stof: het is SUPER SLECHT! Het is niet voor niets dat er al jaren gewaarschuwd wordt voor hart- en vaatziekten door transvetten.

Eet gewoon dat frietje, maar niet uit de frituurpan.

Vermijd de transvetten dus en eet gewoon dat frietje uit de oven of airfryer en kies een lekker (light) sausje erbij. Maak je frietje simpel gezond zodat je het zonder problemen kunt blijven eten!

categorieën: afvallen   leefstijl   voeding  

Wat zou jij willen?

AfvallenOnderhoudenAankomen